Εκπρόσωπος του ΔΝΤ: Απόφαση της Αθήνας η πρόωρη αποπληρωμή των μνημονιακών της δανείων

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ: Απόφαση της Αθήνας η πρόωρη αποπληρωμή των μνημονιακών της δανείων

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Gerry Rice (φωτογραφία) δήλωσε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει εάν θα ήθελε να αποπληρώσει το χρέος της στο Ταμείο νωρίτερα, αναγνωρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μείωνε το χρέος της Ελλάδας, καθώς τα δάνεια του ΔΝΤ από τα δύο πρώτα προγράμματα διάσωσης είναι δαπανηρά ως προς την εξυπηρέτησή τους.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει κεφάλαια που έχουν συγκεντρωθεί από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, για να εξοφλήσει νωρίτερα το χρέος της χώρας προς το Ταμείο, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το εάν η Αθήνα έχει δηλώσει την πρόθεση αυτή στο ΔΝΤ, η Ράις δήλωσε ότι η απόφαση για πρόωρη αποπληρωμή ανήκει στην Ελλάδα. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων δεν θα επηρεάσει τη μετα-μνημονιακή παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της συγκέντρωσης κόκκινων δανείων στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών συστημικών τραπεζών, ο Ράις είπε ότι το Ταμείο θα παράσχει λεπτομερή αξιολόγηση σε έκθεσή του την επόμενη Τρίτη. Η «υγεία» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ήταν στην ατζέντα συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΔΝΤ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Δημοσιεύματα σε ελληνικά μέσα  αναφέρουν ότι το ΔΝΤ ενδιαφέρεται για την παρακολούθηση της ελληνικής οικονομικής ανάκαμψης, καθώς η Ελλάδα είναι τρίτη σε σειρά χώρα κάτοχος δανείων του ΔΝΤ. Τα τραπεζικά θέματα θεωρούνται τα πιο ακανθώδη όσον αφορά τις συνομιλίες της Ελλάδας με το Ταμείο στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής παρακολούθησης.

Εν τω μεταξύ, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 11 Μαρτίου, η Αθήνα προσανατολίζεται να πείσει το ΔΝΤ και τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη ότι τα πάει καλά στη συμφωνημένη μεταρρυθμιστική πορεία, ώστε να εκταμιευτεί η δόση 1 δισ. ευρώ της μετα-μνημονιακής χρηματοδότησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, προειδοποίησε ότι ένα «αρνητικό αποτέλεσμα» στη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα θα μπορούσε να αναγκάσει την κυβέρνηση να λάβει διορθωτικά μέτρα.

Εάν η κυβέρνηση δεν πάρει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των μετα-μνημονιακών κεφαλαίων, θα στερήσει ποσά από τα κρατικά ταμεία και θα σταλεί ένα «κακό μήνυμα» στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη./ΙΒΝΑ