Εγκρίθηκε και τυπικά ο ελληνικός προυπολογισμός από την Κομισιόν

Εγκρίθηκε και τυπικά ο ελληνικός προυπολογισμός από την Κομισιόν

Tην τελική επικύρωση από το Eurogroup έλαβε σήμερα ο ελληνικός προϋπολογισμός για το 2019, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του μέτρου περικοπής των συντάξεων και της έγκρισης του πακέτου των θετικών μέτρων.

Η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι δυνατό να συνδυαστούν οι “σοβαρές” πολιτικές με μια “προσέγγιση” κατά των αποκλεισμών, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup.

Την ίδια ώρα, ο ελληνικός προϋπολογισμός για το 2019 είναι “συμβατός” με το Σύμφωνο Σταθερότητας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ότι θα “πετύχει” το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για την επόμενη χρονιά.

Μεταμνημονιακή εποπτεία

Στο Eurogroup παρουσιάστηκε επίσης από την Επιτροπή η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Επιτροπής για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Η συζήτηση δεν ήταν διεξοδική καθώς μεγαλύτερη σημασία για το Eurogroup θα έχει η δεύτερη έκθεση στις αρχές του επόμενου έτους. Ο επίτροπος Οικονομικών, δήλωσε ότι σε γενικές γραμμές έχει σημειωθεί “ικανοποιητική πρόοδος σε βασικούς τομείς, όπως στη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, στο κτηματολόγιο και σε ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις”. Ωστόσο, ανέφερε, πως έχουν διαπιστωθεί “καθυστερήσεις στη στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων, στους διορισμούς στο δημόσιο και σε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, όπως η Εγνατία ή οι περιφερειακοί λιμένες”.

Ο Π. Μοσκοβισί κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να σημειώσει την απαραίτητη πρόοδο σε όλους αυτούς τους βασικούς τομείς μεταρρυθμίσεων “εγκαίρως” για την επόμενη έκθεση της Επιτροπής “σε τρεις μήνες”. “Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο επειδή τα μέτρα αυτά θα ωφελήσουν την ελληνική οικονομία, αλλά και επειδή βάσει αυτής της έκθεσης το Eurogroup θα αποφασίσει για την επόμενη πληρωμή προς την Ελλάδα των κερδών από τα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες”, κατέληξε.

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Θετική η αποτίμηση του Eurogroup για την Ελλάδα

«Θετική» ήταν η αποτίμηση της δημοσιονομικής πορείας της Ελλάδας στο σημερινό Εurogroup, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως ανέφερε η συγκεκριμένη, κατά το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του σημερινού Eurogroup, η Επιτροπή παρουσίασε την πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης μετα-προγραμματικής εποπτείας για την Ελλάδα. Ακολούθησε τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, ενώ δεν σημειώθηκε καμία παρατήρηση από άλλα κράτη-μέλη.

Σε γενικές γραμμές, υπήρξε «θετική αποτίμηση της δημοσιονομικής πορείας», ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι παράλληλα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων επισημάνθηκαν «οι περιοχές για τις οποίες η ελληνική πλευρά συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά με ορίζοντα την επόμενη έκθεση στις 27 Φεβρουαρίου 2019».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών, «δεν υπήρξε καμία αναφορά στον προϋπολογισμό της Ελλάδας», ενώ επισημάνθηκε ότι μετά το τέλος του προγράμματος, η Ελλάδα είναι «πλήρως ενσωματωμένη στην κανονική ευρωπαϊκή δημοσιονομική διαδικασία»./IBNA