Εβδομάδα πολιτικών εξελίξεων στην Αθήνα

Εβδομάδα πολιτικών εξελίξεων στην Αθήνα

Συνεδρίασε η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ,  εν αναμονή των αποφάσεων του Πάνου Καμμένου.

Την  βεβαιότητα πως η κυβέρνηση έχει την απαραίτητη πλειοψηφία των 151 βουλευτών για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και για οποιαδήποτε άλλη κρίσιμη ψηφοφορία έως το τέλος της τετραετίας,  εξέφραζαν υψηλόβαθμα στελέχη ΣΥΡΙΖΑ μετά την συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος το μεσημέρι της Δευτέρας.

Το κορυφαίο όργανο του κυβερνώντος κόμματος συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα καθώς οι πολιτικές εξελίξεις αναμένονται τις ερχόμενες ημέρες ραγδαίες με φόντο την Συμφωνία των Πρεσπών. Και αυτό διότι θεωρείται δεδομένη η απόφαση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου να αποχωρήσει από την κυβερνητική πλειοψηφία όταν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει προς κύρωση στην Αθήνα, με το ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι με το μέλλον της κυβέρνησης να είναι κυρίαρχο.

Τις προηγούμενες ημέρες δια του κυβερνητικού εκπροσώπου το Μέγαρο Μαξίμου διαμήνυε πως παρά την αποχώρηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από τον κυβερνητικό συνασπισμό η κυβέρνηση θα συνεχίσει το νομοθετικό της έργο με την ψήφο ανοχής και στήριξη τους στα λεγόμενα θετικά μέτρα και νομοσχέδια. Σημειώνεται πως καθόλου δεδομένο δεν είναι ότι τον Πάνο Καμμένο θα ακολουθήσουν στην έξοδο όλα τα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείεται η στήριξη είτε στην κυβέρνηση είτε στην Συμφωνία των Πρεσπών από βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Θέμα απώλειας δεδηλωμένης θέτει η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση “μειοψηφίας” καλώντας τον πρωθυπουργό να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. “Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα”, απαντάνε στον ΣΥΡΙΖΑ, με το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού να προκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας “δοκιμάζοντας”, όπως αναφέρεται, την στήριξη της βουλής στην Κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμη ημέρα θεωρείται η Τετάρτη οπότε και συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων υπό τον Πάνο Καμμένο με τα βλέμματα να είναι στραμμένα εκεί. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αύριο αναμένεται επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον υπουργό εθνικής άμυνας ενώ μετά την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου (10-11 Ιανουαρίου) στην Αθήνα αναμένεται να δρομολογηθούν εξελίξεις./ΙΒΝΑ