Δυο αυτοκινητόδρομους που θα συνδέουν Βελιγράδι – Σαράγεβο κατασκευάζουν οι Τούρκοι

Δυο αυτοκινητόδρομους που θα συνδέουν Βελιγράδι – Σαράγεβο κατασκευάζουν οι Τούρκοι

Το έργο κατασκευής δύο αυτοκινητόδρομων από τη Σερβία προς την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που συμφώνησαν τον περασμένο Μάρτιο οι πρόεδροι Τουρκίας και Σερβίας Recep Tayyip Erdogan και Alexandar Vucic, άρχισε να υλοποιείται. Σήμερα υπεγράφη στο Βελιγράδι, μεταξύ της υπουργού Υποδομών της Σερβίας Ζorana Mihajlovic και του προέδρου της τουρκικής κατασκευαστικής εταιρίας Tash Yapi, Emrualh Turanli, συμβόλαιο για το σχεδιασμό και την κατασκευή τμήματος του αυτοκινητόδρομου μήκους 17 χιλιομέτρων. Το συμβόλαιο αφορά το τμήμα του αποκαλούμενου βόρειου αυτοκινητόδρομου από το Kuzmin έως την Sremska Raca, στα σύνορα με την Βοσνία. Το συνολικό κόστος αυτού του τμήματος ανέρχεται σε 250 εκατομμύρια ευρώ και στην τιμή αυτή συμπεριλαμβάνεται και μία γέφυρα στον ποταμό Sava. Η κατασκευή του θα αρχίσει στις αρχές του 2020.

Η οδική διασύνδεση Βελιγραδίου – Σαράγεβο προβλέπει, όπως συμφώνησαν Erdogan– Vucic, δύο αυτοκινητόδρομους έναν βόρειο και έναν νότιο όπου και οι δύο θα οδηγούν στην πρωτεύουσα της Βοσνίας. Η απόφαση για την κατασκευή δύο αυτοκινητόδρομων, αντί ενός που θα εξυπηρετούσε πλήρως τις κυκλοφοριακές ανάγκες μεταξύ των δύο χωρών, λήφθηκε με πολιτικά κριτήρια. Προκειμένου να συνδεθούν οδικά με το Σαράγεβο και οι μουσουλμάνοι που ζουν στο Σάντζακ, στην νοτιοδυτική Σερβία, ο Erdogan αποφάσισε να κατασκευαστούν δύο αυτοκινητόδρομοι. Γι αυτό άλλωστε και ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης των έργων θα γίνει από τουρκικές τράπεζες ενώ την κατασκευή τους θα αναλάβουν τουρκικές εταιρίες.

Το συνολικό μήκος των τμημάτων εντός Σερβίας και στους δύο αυτοκινητόδρομους θα είναι 77 χιλιόμετρα και το κόστος κατασκευής θα κυμανθεί γύρω στα 1,05 δισεκατομμύρια ευρώ./IBNA