Διπλωματικός «πόλεμος» στην Ευρώπη για τον αγωγό Nord Stream

Διπλωματικός «πόλεμος» στην Ευρώπη για τον αγωγό Nord Stream

Στην επιφάνεια βγαίνουν οι υποβόσκουσες αντιπαραθέσεις και τα αντικρουόμενα συμφέροντα στην Ευρώπη με αφορμή την λειτουργία του δεύτερου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream.

Και όλα αυτά στον απόηχο του διαγγέλματος του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin και την αυξανόμενη εξάρτηση της Ευρώπης από την Gazprom.

Ο αγωγός Nord Stream (I και ΙΙ) μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Γερμανία.

Το πρώτο τμήμα βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, ενώ το δεύτερο αναμένεται να τεθεί στα τέλη του 2019.

Ένας λόγος για τον οποίο η Γερμανία κατά το πρόσφατο παρελθόν ανακάλυπτε προβλήματα όσον αφορά στην υλοποίηση του αγωγού South Stream, ο οποίος, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα μετέφερε ρώσικο φυσικό αέριο στην καρδιά της Ευρώπης, την Αυστρία, μέσω των Βαλκανίων και παρακάμπτοντας την Ουκρανία, ήταν διότι θα έχανε τα «προνόμια» που της προσφέρει η φιλοξενία του (μοναδικού) αγωγού Nord Stream.

Μέχρι στιγμής, όσον αφορά στην μεταφορά ρώσικου φυσικού αερίου στην Νότιο και Νοτιοανατολική Ευρώπη, η Gazprom έχει ολοκληρώσει την κατασκευή, υπό την Μαύρη Θάλασσα, του αγωγού Blue Stream. Ο αγωγός αυτός όμως απευθύνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, μόνο στην ενεργειακή αγορά της Τουρκίας.

Πολωνία και Λιθουανία βάζουν φρένο στον αγωγό Nord Stream

Αναταράξεις στο μεταξύ στις ευρωπαϊκές εσωτερικές ισορροπίες αλλά και στον ενεργειακό σχεδιασμό της Ευρώπης φέρνει η εναντίωση της Πολωνίας, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της χώρας, Andrzej Duda, όπως καταγράφηκε από το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων, στην ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream.

«Θα ήθελα να εκφράσω την έκπληξη μου, όπως είπε, για το γεγονός ότι η Ε.Ε. θέλει να εξαρτάται από την Gazprom και το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Λιθουανίας, Dalia Grybauskaite, «ο αγωγός Nord Stream 2 θα συμβάλει στην αύξηση της εξάρτησης από την Ρωσία κατά 80%, την στιγμή που ο ενεργειακός σχεδιασμός της Ρωσίας αποτελεί τεράστια απειλή για ολόκληρη την Ε.Ε.»

Η Γερμανία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι πρόκειται καθαρά για επιχειρηματική επιλογή, στο πλαίσιο της κάλυψης των αναγκών της ευρωπαϊκής αγοράς σε φυσικό αέριο, δίχως άλλες προεκτάσεις.

Αντιδράσεις εντός Γερμανίας

Η κοινοπραξία εν τω μεταξύ που διαχειρίζεται τον αγωγό Nord Stream έχει λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις για την κατασκευή και την λειτουργία του έργου από τις γερμανικές Αρχές.

Δεν έχουν λείψει, ωστόσο, οι αντιδράσεις, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο, η περιβαλλοντική οργάνωση NABU μεταξύ άλλων, πρόκειται να προσφύγουν στην γερμανική δικαιοσύνη με σκοπό να αποτρέψουν την έναρξη της κατασκευής του Nord Stream II, καταγγέλλοντας αυθαιρεσίες και υποστηρίζοντας ότι «η Ευρώπη δεν χρειάζεται το ρώσικο φυσικό αέριο».

Gazprom: “Απόλυτο» ρεκόρ εξαγωγών το 2017

Το 2017 βέβαια η Ευρώπη, μέσω του αγωγού Nord Stream Ι, εισήγαγε 51 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ποσότητα μέχρι σήμερα.

Την ίδια στιγμή, στο σύνολο, οι εξαγωγές της Gazprom προς την Ευρώπη ανήλθαν στα 194,4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου.

Την ώρα η Gazprom προειδοποιούσε ότι η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις εάν δεν προχωρήσει μέσα στην επόμενη δεκαετία στην αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από την Ρωσία, καθώς οι ΗΠΑ και το Κατάρ δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις  αυξημένες ανάγκες…/IBNA