Διπλωματικός «πόλεμος» για τον αγωγό Nord Stream

Διπλωματικός «πόλεμος» για τον αγωγό Nord Stream

«Οι πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας έχουν ενισχύσει την εικόνα στην διεθνή κοινότητα ότι ο αγωγός Nord Stream ΙΙ απειλεί την διατλαντική σχέση ενεργειακής ασφάλειας και τους κοινούς στόχους εθνικής ασφάλειας» δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, αρμόδιος για την Ενέργεια, Francis R. Fannon, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα η αλλαγή σκυτάλης στην Γερμανία φαίνεται πως έχει επίσης επιπτώσεις στην πολιτική που θα ακολουθήσει το Βερολίνο πάνω στο ζήτημα αυτό. Η διάδοχος της Angela Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, δήλωσε ότι μία λύση είναι ο αγωγός να μεταφέρει μικρότερες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου στην Γερμανία.

«Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν πλέον την σημασία της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας ως θεμελιώδους σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και αυτό είναι εν μέρει ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε με τα σχέδια κοινού ενδιαφέροντος που επιδιώκουν να ανοίξουν αγορές και να ενθαρρύνουν νέες βασικές υποδομές ενέργειας ούτως ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία ενιαίας ενεργειακής αγοράς και να υποστηριχθεί η πολυμορφία» σημείωσε ο Francis R. Fannon.

Στα σχέδια αυτά περιλαμβάνονται ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB, η σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας των χωρών της Βαλτικής με την Κεντρική Ευρώπη και η μονάδα αποθήκευσης και επεξεργασίας LNG στο νησί Krk στην Κροατία.

Οι μετοχές της Gazprom στο μεταξύ μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να τοποθετηθεί ενάντια στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream ΙΙ υποχώρησαν άμεσα καθώς το έργο πλέον θεωρείται επισήμως ως ένα εγχείρημα το οποίο έχει «πολιτικό σκοπό» και το οποίο «αποτελεί απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε να διαχειριστούμε μία τέτοια κατάσταση που η ορισμένοι πολιτικοί στην Ευρώπη κοιτάζουν να εμποδίσουν έναν ειρηνικό, με πολλά πλεονεκτήματα και φιλόδοξο ενεργειακό σχεδιασμό» δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova./IBNA