Διμερή και περιφερειακά θέματα συζήτησαν Τσίπρας και Conte

Διμερή και περιφερειακά θέματα συζήτησαν Τσίπρας και Conte

Με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Giuseppe Conte συναντήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας 12 Νοεμβρίου 2018 ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Διάσκεψης για τη Λιβύη στο Παλέρμο της Ιταλίας.

Η συνάντηση των δυο ηγετών που ήταν προγραμματισμένη για το πρωί της Τρίτης 13 Νοεμβρίου, συμφωνήθηκε τελικά να γίνει το βράδυ της Δευτέρας αμέσως μετά το δείπνο εργασίας που παρέθεσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός στους αρχηγούς των σχεδόν σαράντα αποστολών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για την Λιβύη στο Παλέρμο της Σικελίας.

Η συνάντηση εργασίας που ήταν η πρώτη μεταξύ των ανδρών ξεκίνησε λίγο μετά τις 23:00 (τοπική ώρα) σύμφωνα με πληροφορίες ήταν εποικοδομητική και συζητήθηκαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

Τα διμερή θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Ιταλίας στον ενεργειακό τομέα, καθώς οι αγωγοί, TAP, Turkish Stream και Eastmed βρίσκονται στον σχεδιασμό για διασύνδεση μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας Ιταλίας, της κοινοπραξίας ΔΕΠΑ-EDISON, IGI Poseidon. Η ελληνοϊταλική κοινοπραξία, όπως είναι γνωστό, μπήκε στην επόμενη φάση μελετών για τον EastMed.

Επίσης συζητήθηκε η προώθηση των ιταλικών επενδύσεων στην Ελλάδα με ιδιαίτερη έμφαση στην επένδυση της Ιταλίας στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο ενημέρωσε τον Ιταλό Πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για την διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών. Ο Giuseppe Conte ενημέρωσε για τις ιταλικές θέσεις στο ζήτημα και υπήρξε σχετική ανταλλαγή απόψεων.

Οι δυο Πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και αντάλλαξαν απόψεις για τις επικείμενες Ευρωεκλογές αλλά και το μέλλον της ΕΕ.

Την Τρίτη 13 Νοεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στις εργασίες της Διάσκεψης για τη Λιβύη, ενώ ο Giuseppe Conte με το πέρας των εργασιών της Διάσκεψης θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου. /ΙΒΝΑ