Διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας ΗΠΑ συζήτησε ο Κοτζιάς στην Ουάσινγκτον.

Διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας ΗΠΑ συζήτησε ο Κοτζιάς στην Ουάσινγκτον.

Με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Donald Trump, John Bolton, έκλεισε τον κύκλο των επαφών του στην Αμερικανική πρωτεύουσα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Μαΐου στον Λευκό Οίκο και κράτησε σχεδόν διπλάσιο χρόνο από τον προγραμματισμένο, Νίκος Κοτζιάς και John Bolton, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, σε τομείς όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η αγροτική πολιτική, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός αλλά και η οικονομία και οι επενδύσεις.

Από το συζήτηση δεν έλειψαν τα θέματα κοινού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στη Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Τουρκία ,τη Ρωσία κ.ά. όπου ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέπτυξε τις σκέψεις του και αντάλλαξε απόψεις με τον Σύμβουλο Ασφαλείας για την περιοχή.

Όπως προκύπτει από τις επαφές του Νίκου Κοτζιά, η Ελλάδα έχει επανέλθει δυναμικά στη διεθνή σκηνή, ανακτώντας έναν κομβικής σημασίας περιφερειακό ρόλο, ενισχύοντας την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι η ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας έχει εκτιμηθεί θετικά από τις ΗΠΑ, καθώς μέσα από τις περιφερειακές συνεργασίες διαμορφώνει μια θετική ατζέντα που στοχεύει στη διευθέτηση μιας σειράς σημαντικών ανοιχτών θεμάτων.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε πως «η αποδοχή του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή είναι μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε. Η αναγνώριση των πρωτοβουλιών που παίρνουμε στην εξωτερική πολιτική της χώρας αποτελεί αντικείμενο και διαβούλευσης και μελέτης από την πλευρά των Αμερικανών».

Ο Νίκος Κοτζιάς είχε επίσης σειρά επαφών με μέλη του Κογκρέσου, όπου τους ενημέρωσε για θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Μεταξύ αυτών, συνάντησε τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, Bob Corker, και τον εκπρόσωπο της μειοψηφίας στην εν λόγω επιτροπή, κ. Bob Menendez.

Ολοκληρώνοντας τις επαφές του στο Κογκρέσο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε κοινή συνάντηση με τους Συμπροέδρους και τα μέλη του «Congressional Hellenic Caucus» και της «Congressional Hellenic-Israeli Alliance» κ.κ. Bilirakis, Maloney, Sarbanes, Deutch και Titus.

Τέλος, ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε και σε κλειστή εκδήλωση στην δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council» παρουσία επιφανών ακαδημαϊκών και διακεκριμένων Αμερικανών αξιωματούχων, όπου ανέπτυξε τις θέσεις της Ελλάδας αναφορικά με τα Βαλκάνια, την Τουρκία και τη Ανατολική Μεσόγειο./ΙΒΝΑ