Διευρύνεται ο «Νότιος Διάδρομος» ή η Ε.Ε. ανοίγει νέο μέτωπο με την Ρωσία;

Διευρύνεται ο «Νότιος Διάδρομος» ή η Ε.Ε. ανοίγει νέο μέτωπο με την Ρωσία;

Σε συμφωνία κατέληξαν έπειτα από χρόνιες διαπραγματεύσεις η Ε.Ε. και το Τουρκμενιστάν προκειμένου το τελευταίο να ενισχύσει την προσπάθεια της Ευρώπης να εξασφαλίσει εναλλακτικές ως προς την Ρωσία πηγές τροφοδοσίας με φυσικό αέριο της ευρωπαϊκής ενεργειακής βιομηχανίας.

Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του Τουρκμενιστάν θα καταλήξουν στην «διψασμένη»  Ευρώπη, η οποία εργάζεται για την ενεργειακή της ασφάλεια, χάρη στον αγωγό Trans-Caspian pipeline, ο οποίος δυνητικά θα αποτελέσει μέρος του λεγόμενου «Νότιου Διαδρόμου», και κατά μία έννοια συνέχεια των αγωγών South Caucasus Pipeline (SCP), Azerbaijan–Georgia–Romania Interconnector (AGRI) και Trans-Anatolian Pipeline (TANAP) μέχρι τα Βαλκάνια.

Η εν λόγω δεσμευτική συμφωνία υπεγράφη από τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ashgabat, Lubomir Frebort, και τα αρμόδια στελέχη από πλευράς Τουρκμενιστάν, έχοντας ολοκληρώσει ένα κύκλο από το 2011.

Το 2015 είχε προηγηθεί η υπογραφή της συμφωνίας «Αshgabat Declaration on Energy» από τους υπουργούς Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας, του Τουρκμενιστάν και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση, Maros Sefcovic.

Το εν λόγω έργο προβλέπει την κατασκευή ενός δικτύου αγωγών μήκους 300 χλμ., υπό την Κασπία Θάλασσα, για την μεταφορά φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν μέχρι το Αζερμπαϊτζάν και εν συνεχεία μέχρι την Τουρκία

Η ιδέα της σύνδεσης αυτής ανατρέχει σε πρόταση των ΗΠΑ το 1996.

Το Τουρκμενιστάν διαθέτει από τα πιο πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, έπειτα από το Ιράν, το Κατάρ και την Ρωσία και μέχρι στιγμής πιο στενή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας έχει αναπτύξει με την Κίνα.

Το ζήτημα είναι ότι για να φθάσει το φυσικό αέριο της χώρας στην Ευρώπη θα χρειαστεί να «διασχίσει» την Κασπία, της οποίας το νομικό καθεστώς ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί, καθώς εκκρεμεί ο ορισμός της, εάν δηλαδή θα θεωρηθεί «λίμνη» ή «θάλασσα».

Επίσης, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη και συγκατάθεση της Ρωσίας, την στιγμή όμως που φαίνεται πως προχωρά η ολοκλήρωση και του δεύτερου σκέλους του ανταγωνιστικού (;) αγωγού Turkish Stream…. / IBNA