Διεθνές ενδιαφέρον για τον σταθμό φυσικού αερίου Krk στην Κροατία

Διεθνές ενδιαφέρον για τον σταθμό φυσικού αερίου Krk στην Κροατία

Πρόοδος φαίνεται πως σημειώνεται στην υπόθεση της κατασκευής της μονάδας αποθήκευσης και επεξεργασίας φυσικού αερίου (Floating Storage Regasification Unit – FSRU) σε υγροποιημένη μορφή (LNG) στην νήσο Krk στην Κροατία.

Η οριστική απόφαση για την επένδυση δεν αναμένεται νωρίτερα από τα μέσα του επόμενου χρόνου, ωστόσο έγινε το πρώτο βήμα με την επιλογή της εταιρείας η οποία θα αναλάβει την αναβάθμιση και την μετατροπή της υπάρχουσας εγκατάστασης σε μονάδα αποθήκευσης και επεξεργασίας φυσικού αερίου.

Πρόκειται για την νορβηγική εταιρεία Golar Power, η οποία θα είναι σε θέση με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό να παραδώσει το έργο, την μονάδα αποθήκευσης και επεξεργασίας φυσικού αερίου, τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη του 2020, προκειμένου να τεθεί πλέον σε λειτουργία την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά στο μεταξύ η επίσκεψη του εμίρη του Κατάρ, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, στην Κροατία, την ώρα που το Ζάγκρεμπ αναζητά την χώρα η οποία θα τροφοδοτήσει την εν λόγω μονάδα με φυσικό αέριο.

Το Κατάρ φαίνεται πως έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον του τόσο για την κατασκευή της μονάδας, όσο για την εξαγωγή στην Κροατία υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο θα υποδεχθεί η εν λόγω μονάδα στην νήσο Krk.

Μέχρι σήμερα ωστόσο και παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις δεν έχει αποτυπωθεί με την μορφή συμφωνίας η καλή πρόθεση και των δύο χωρών για συνεργασία.

«Η καθυστέρηση οφείλεται σε εμάς. Λάβαμε την απόφαση να προχωρήσουμε στην κατασκευή της μονάδας αποθήκευσης και επεξεργασίας φυσικού αερίου την ίδια στιγμή με την Πολωνία. Ο δικός τους σταθμός ξεκίνησε να λειτουργεί το 2017, όταν ακόμη εμείς δεν είχαμε ξεκινήσει να κατασκευάζουμε τον δικό μας» δήλωσε η πρόεδρος της Κροατίας, Kolinda Grabar-Kitarović.

To Κατάρ διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο και το 2017 ξεκίνησε από κοινού με το Ιράν η περαιτέρω αξιοποίηση του κοιτάσματος South Pars./IBNA