Διαπραγμάτευση μέσω e-mails

Διαπραγμάτευση μέσω e-mails

Με  θέματα τεχνικού χαρακτήρα τα οποία όμως ήταν αναμενόμενο να παραμείνουν ανοιχτά, ολοκληρώθηκε σήμερα ο πρώτος κύκλος επαφών κυβέρνησης και δανειστών για την τέταρτη αξιολόγηση, ωστόσο θα συνεχιστούν οι συζητήσεις μέσω ανταλλαγής emails.

«Ηταν μια επιτυχημένη αποστολή», τόνισε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η ανταλλαγή επτά-οκτώ reports για την πρόοδο σε συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες απαιτούν περισσότερη τεχνική δουλειά.

Θέματα προς επίλυση παραμένουν οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, όπως και η οργάνωση του νέου ελεγκτικού μηχανισμού που θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών, του λεγόμενου «εξωδικαστικού συμβιβασμού», ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη αλλά και διάφορα προαπαιτούμενα από το υπουργείο Εργασίας.

Το Μάιο η απόφαση του ΔΝΤ

Σχετικά με τις αποφάσεις του ΔΝΤ και το εάν θα ζητήσει τελικά την ταχύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019 , η ίδια πηγή εκτίμησε ότι αυτό θα ξεκαθαρίσει τον Μάιο, αφού νωρίτερα το Ταμείο έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης αναμένεται να πραγματοποιηθεί την 21η Ιουνίου, ενώ όσον αφορά στην εκκρεμότητα εκταμίευσης της δόσης υπάρχει αισιοδοξία ότι θα σφραγιστεί στο Eurogroup του Μαρτίου. Οι δανειστές δεν έχουν δώσει το «πράσινο φως» ακόμα στο προαπαιτούμενο των πλειστηριασμών. Πηγές του υπουργείου οι οποίες γνωρίζουν τα στοιχεία, όμως, εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα…./IBNA