Διαμορφώνεται το «προοδευτικό μέτωπο» με φόντο την έξοδο στις αγορές

Διαμορφώνεται το «προοδευτικό μέτωπο» με φόντο την έξοδο στις αγορές

Ομόφωνα ενέκρινε η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το κάλεσμα προς τις αριστερές και κεντροαριστερές δυνάμεις για προγραμματική σύγκλιση εν’ όψει των ευρωπαϊκών και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Με ορίζοντα πάντα και τις εθνικές εκλογές που σύμφωνα με τον στόχο του Αλέξη Τσίπρα θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο, χωρίς ωστόσο να έχει απομακρυνθεί οριστικά το σενάριο του «αιφνιδιασμού» με πρόωρες κάλπες τον Μάιο.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος εκκινούν και επίσημα οι διεργασίες για την συγκρότηση του λεγόμενου προοδευτικού μετώπου στο οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δώσει πολύ μεγάλο βάρος. Με στόχο την αναχαίτιση των ακροδεξιών και εθνικιστικών δυνάμεων αλλά και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας, το Μέγαρο Μαξίμου και ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα.

Κοινή παρουσία Τσίπρα-Bullmann στην Αθήνα

Ως εκ τούτου δίνουν μεγάλη σημασία στην σημερινή εκδήλωση της προοδευτικής συμμαχίας των δημοκρατών και σοσιαλιστών όπου θα μιλήσουν ο επικεφαλής των ευρωσοσιαλιστών Udo Bullmann αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επισήμανε πως η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να αποτελέσει “ανάχωμα στην αυστηρή λιτότητα και τον ακροδεξιό λαϊκισμό”.

Στα πάνελ θα βρεθούν ακόμα ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής από το Ποτάμι, Μίλτος Κύρκος και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Μάλιστα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να υπογραφεί κοινή διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ με τις συλλογικότητες και τις προσωπικότητες που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Τσίπρα. Βασικός παράγοντας σε αυτό είναι η πρωτοβουλία “Γέφυρα” που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, με περισσότερες από 100 υπογραφές ανθρώπων του χώρου της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

Μέσω Barroso χτυπάει την κυβέρνηση η Ν.Δ.

Όλα αυτά την ώρα που στην Αθήνα βλέπουν με ικανοποίηση την  νέα έξοδο στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου με αποδόσεις που κυμαίνονται στο 3.60%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2006. Αυτό ενισχύει το αφήγημα του Έλληνα πρωθυπουργού ότι η οικονομία μπορεί να κινείται σε θετικούς ρυθμούς και να καταγράφει ανάπτυξη με παράλληλη εφαρμογή κοινωνικών μέτρων, όπως η αύξηση του μισθού, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, στον αντίποδα της λιτότητας.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για διαστρέβλωση του προγράμματος της, σημειώνοντας πως «η επικείμενη πολιτική αλλαγή θα αρχίσει μία καλύτερη εποχή για την χώρα». Μάλιστα επικαλούνται τα όσα ανέφερε στο Φόρουμ των Δελφών ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Manuel Barroso πως «η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει πρέπει να δείξει πρόθεση για  περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, περισσότερες επενδύσεις και θέσπιση μέτρων φιλικών για την επιχειρηματικότητα».  Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την άποψη ότι οι αγορές σήμερα δείχνουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην προοπτική της χώρας αναμένοντας μια πιθανή νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη./ΙΒΝΑ