Δεν έρχεται νωρίτερα το αφορολόγητο

Δεν έρχεται νωρίτερα το αφορολόγητο

Την από κοινού εκτίμηση με τους θεσμούς για ρυθμό ανάπτυξης 2% – 2,1% φέτος ανέφερε αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά ζητήματα. Παράλληλα, το ΔΝΤ έκανε πίσω στις προβλέψεις του για το φετινό πλεόνασμα, κάτι που σημαίνει πως δε θα έρθει νωρίτερα το αφορολόγητο, όπως επισήμανε ο ίδιος.

Ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε, πάντως, ότι και με την νέα πρόβλεψη δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι οι στόχοι του προϋπολογισμού επιτυγχάνονται και, όπως είπε, το ζήτημα που τίθεται είναι ποια θα είναι η υπέρβαση, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δε θα είναι μεγάλη.

Μάλιστα, εξήγησε ότι η υπέρβαση έχει σχέση με τη μελλοντική δυνατότητα για μείωση φόρων ή για στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες.

Ανέφερε ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το φετινό πλεόνασμα. Πλέον, εκτιμά πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ από 2,9% προηγουμένως.

Ο αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου».

Για τις συντάξεις, είπε ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Επίσης, μίλησε και για ένα δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα, λόγω των αντίμετρων που, όπως είπε, θα εφαρμοσθούν και τα 2 έτη.

Τέλος, ανέφερε ότι θα επιτευχθεί τεχνική συμφωνία στην ώρα της…. / IBNA