ΔΕΗ: Επενδυτικές ευκαιρίες προσφέρουν τα Βαλκάνια

ΔΕΗ: Επενδυτικές ευκαιρίες προσφέρουν τα Βαλκάνια

Το βλέμμα στραμμένο στα Βαλκάνια έχει η ΔΕΗ, η οποία αναζητά συνεχώς ευκαιρίες συνεργασίας εκτός Ελλάδος, προχωρώντας παράλληλα σε σημαντικές επενδύσεις.

Για τον ηγετικό ρόλο που επιδιώκει να αναλάβει η ΔΕΗ μίλησαν τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης στο CNN Greece, όσο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Σταύρος Γούτσος, στο Athens Energy Forum.

«Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να υπάρχει μια ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στα πλαίσια αυτά σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι περιφερειακές αγορές. Η δική μας περιφερειακή αγορά είναι τα Βαλκάνια και η Ιταλία» δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης.

«Φιλοδοξούμε – πρόσθεσε-  ως επιχείρηση να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση και την σωστή λειτουργία της αγοράς και, αφετέρου, με κατάλληλες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες να αναδειχτούμε σε leader της αγοράς, εκμεταλλευόμενοι το ισχυρό brand name που έχει η επιχείρησή μας, η ΔΕΗ, διεθνώς».

Ο κ. Γούτσος υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «στρατηγική μας είναι να προχωρήσουμε με επενδύσεις αξίας για την εταιρεία και την χώρα. Επενδύσαμε σχεδόν 5 δις. ευρώ τα τελευταία έξι χρόνια με έμφαση στις ΑΠΕ, την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και την αναβάθμιση του δικτύου».

«Ενδιαφερόμαστε – συμπλήρωσε- για το χρηματιστήριο ενέργειας, έχουμε συστήσει εταιρείες εμπορίας στις γειτονικές χώρες και αναζητούμε ευκαιρίες σε ξένες αγορές μέσω κοινοπραξιών, ενώ ταυτόχρονα κοιτάζουμε τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου».

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2015, η ΔΕΗ έλαβε την άδεια ίδρυσης θυγατρικής στην Βουλγαρία, η οποία έχει ως αντικείμενο την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2016, πραγματοποιήθηκε η σύσταση θυγατρικής στην Αλβανία, με την επωνυμία “PPC Albania” με έδρα τα Τίρανα.

«Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού στρατηγικού της σχεδιασμού, όπως αναφέρει η ΔΕΗ, συστατικό στοιχείο του οποίου είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας στα Βαλκάνια», η εταιρεία βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο για την εξαγορά του ομίλου EDS, κορυφαίας εταιρείας στον τομέα της εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, στην πΓΔ της Μακεδονίας.

Σημειώνεται ότι η EDS, η οποία ιδρύθηκε το 2012, έχει θυγατρικές στην Σερβία, στην Σλοβακία και στο Κοσσυφοπέδιο, είναι μέλος του Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας (HUPX) της Ουγγαρίας και διαθέτει άδειες trading ηλεκτρικής ενέργειας στην Σερβία, στο Κοσσυφοπέδιο, στην Κροατία, στην Βουλγαρία και στην Ουγγαρία./IBNA