Για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας μιλάει στο Φόρουμ των Δελφών ο Τσίπρας

Για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας μιλάει στο Φόρουμ των Δελφών ο Τσίπρας

Για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας μιλάει στο Φόρουμ των Δελφών ο Τσίπρας

Για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας στην εποχή μετά τα μνημόνια αναμένεται να μιλήσει απόψε ο Έλληνας πρωθυπουργός από το Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στους Δελφούς. Ο Αλ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του καθώς και τον σχεδιασμό και τις προκλήσεις της επόμενης περιόδου, τονίζοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας.

Εξάλλου νωρίτερα σήμερα, σημειώθηκε νέα υποχώρηση στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου στο 3,647% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο ενός και πλέον έτους, όπως σημειώνεται σε δημοσιεύμα του Reuters.

Η άυξηση του μισθού έφερε θέσεις εργασίας

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” που καταγράφει την ανα μήνα κατάσταση στην απασχόληση, τον μήνα Φεβρουάριο δημιουργήθηκαν 28.000 νέες θέσεις εργασίας, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση από τον αντίστοιχο μήνα του 2001. Μια εξέλιξη που φέρνει χαμόγελα στο κυβερνητικό επιτελείο και στο υπουργείο εργασίας καθώς ήρθε παράλληλα με την άυξηση του κατώτατου μισθού.

Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση και μερίδα των εργοδοτών είχαν διαφωνήσει με το ύψος της άυξησης του κατώτατου μισθού κατά 11% σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα εξαναγκάσει τους επιχειρηματίες σε απολύσεις. “Μπορούμε να έχουμε μία αγορά εργασίας όπου και νέες θέσεις εργασίας να δημιουργούνται και οι εργαζόμενοι να αμείβονται αξιοπρεπώς”, σημείωσε με δήλωση της στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπουργός εργασίας.

Ανοιχτό ενδεχόμενο η εκταμίευση του 1 δις στο επόμενο Eurogroup τονίζουν πηγές της ευρωζώνης

Στο μεταξύ, από την σημερινή συνεδρίαση των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, προέκυψε πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να  εγκριθεί η δόση τους ενός περίπου δισεκατομμυρίου, από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου ή το αργότερο στην συνεδρίαση του Απριλίου.

Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι που γνωρίζουν την πορεία των συζητήσεων, οι θεσμοί εκφράζουν την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, κυρίως όσον αφορά το νέο σχήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων. Πρόκειται για ανοιχτά ζητήματα για τα οποία η Αθήνα κάνει “αγώνα δρόμου” προκειμένου να εκπληρωθούν.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε και ο επίτροπος Μοσκοβισί κατά την χθεσινή του επίσκεψη στην Αθήνα.  Μάλιστα το απόγευμα αναμένεται τηλεδιάσκεψη των εμπλεκόμενων υπουργών και τραπεζιτών με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για την πρώτη κατοικία.