Για παράνομη είσοδο κατηγορούνται δυο Έλληνες στρατιωτικοί

Για παράνομη είσοδο κατηγορούνται δυο Έλληνες στρατιωτικοί

H σύλληψη των δυο στρατιωτικών στον Έβρο από τις δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής  προσθέτει άλλο ένα σίριαλ στις σχέσεις των δυο χωρών. Ο υπολοχαγός Ἀγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης βρίσκονται στα χέρια των τουρκικών αρχών και είναι άγνωστο πότε θα αφεθούν ελεύθεροι σε αντίθεση με παρόμοια περιστατικά που έχουν συμβεί στο παρελθόν στα σύνορα και δεν οδηγούνταν κανείς στρατιωτικός στα δικαστήρια.

Οι Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν το μεσημέρι της Πέμπτης στην περιοχή κοντά στις Καστανιές του Έβρου καθώς την ώρα της περιπολίας τους σύμφωνα με το ΓΕΣ πέρασαν κατά λάθος στα τουρκικά εδάφη. Οι τουρκικές αρχές πάντως τους κρατούν με την κατηγορία της απόπειρας κατασκοπείας και την παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή.  Αργά το βράδυ η εφημερίδα Milliyet ανέφερε πως οι στρατιωτικοί κρατούνται  για παράνομη είσοδο και δεν αφέθηκαν για να μην χαθούν αποδεικτικά στοιχεία των κινητών τους, επειδή δεν έχουν διεύθυνση κατοικίας στην Τουρκία και επειδή υπάρχει κίνδυνος διαφυγής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής εντόπισαν τους Έλληνες στρατιωτικούς εντός τουρκικού εδάφους και τους συνέλαβαν με την απειλή των όπλων. Αμέσως τους αφόπλισαν και οι Έλληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν στο αρχηγείο της στρατοχωροφυλακής.  Εκεί αφού έγινε η αρχική ανάκριση τους τούς κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας ζήτησε την άμεση προφυλάκιση τους με την κατηγορία της απόπειρας κατασκοπείας και παράνομης εισόδου σε στρατιωτική περιοχή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος όταν ρωτήθηκε για το αν γίνονται διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, έκανε λόγο για «συνωμοσιολογικά, κατασκοπευτικά σενάρια που δεν είναι άξια σχολιασμού», χαρακτηρίζοντας το θέμα απολύτως τυπικό.

Πάντως σχεδόν σε όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στις ειδήσεις σχετικά με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς υπενθυμίζονταν πως η Ελλάδα δεν έδωσε τους 8 τούρκους αξιωματικούς επικαλούμενη την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος  τόνισε πως  «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η κυβέρνηση, το περιστατικό το θέμα προέκυψε από λάθος. Αυτό το οποίο έγινε, είναι ότι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή, οι δύο Έλληνες βγήκαν από το δρομολόγιό τους και βρέθηκαν από λάθος σε τουρκικό έδαφος. Ακολούθησε η σύλληψή τους από τις τουρκικές αρχές».

Προσέθεσε δε, ότι οι νομικές διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται είναι τυπικές, αφορούν μία δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα η οποία θα ολοκληρωθεί και «αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών στη χώρα μας».

«Από τη στιγμή που οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε σύλληψη, πρέπει να ακολουθηθεί ο νόμος» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το ζήτημα πάντως στην περίπτωση αυτή είναι πως αν οι τουρκικές αρχές αναφερθούν στην ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη που μπορεί να καθυστερήσει όλη αυτή τη διαδικασία ως αντίποινα στην μη έκδοση των 8 τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα από το 2016 και η Άγκυρα τους κατηγορεί για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Στην κατάθεση τους στο δικαστήριο οι δυο στρατιωτικοί φέρεται να ανέφεραν πως στην περιοχή επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες, πως είδαν κάποια ίχνη πάνω στο χιόνι άρχισαν να τα ακολουθούν και εκεί έχασαν τον προσανατολισμό τους. Παραδέχθηκαν πως κατέγραψαν κάποιες εικόνες για να τις δείξουν στους ανώτερους τους.

«Δεν είμαστε πράκτορες», φέρονται να δήλωσαν στην κατάθεσή τους οι δύο Έλληνες στρατιώτες που συνελήφθησαν στον Έβρο..

Ο υπολοχαγός του στρατού ξηράς φέρεται να κατέθεσε ότι «κατά τις 10.30 την Πέμπτη βγήκαμε σε περιπολία. Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών».

Για το θέμα υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Ευάγγελου Αποστολάκη με τον τούρκο ομόλογο του Hulusi Akar.

Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί θα παραμείνουν φυλακισμένοι στις φυλακές της Αδριανούπολης μέχρι να οριστεί δικάσιμος. Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί η ένσταση των δικηγόρων χωρίς να είναι σίγουρο πως θα εξεταστεί την ίδια ημέρα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ δεν έδωσαν μεγάλη προσοχή στο θέμα. Μόνο οι ανταποκριτές των τουρκικών Μέσων ενημέρωσης στην Αθήνα έστελναν την ανακοίνωση του ΓΕΣ. Δηλαδή για περίπου 24 ώρες δεν είχε ενημερωθεί κανείς για τη  σύλληψη των Ελλήνων.

Από το μεσημέρι της Παρασκευής το κλίμα άλλαξε με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί πως ο εισαγγελέας Αδριανούπολης πρότεινε  οι 2 στρατιωτικοί να δικαστούν με την κατηγορία της απόπειρας κατασκοπείας και την παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή.

Επίσης η τουρκική εφημερίδα Hürriyet  ανέφερε πως ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως υπάρχουν φόβοι στην Ελλάδα για πιθανότητα προσπάθειας ανταλλαγής των 2 Ελλήνων με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Γνώστες των εξελίξεων πάντως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την άμεση επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα./IBNA