Γιατί η Exxon Mobil θέλει να φύγει από το Αζερμπαϊτζάν;

Γιατί η Exxon Mobil θέλει να φύγει από το Αζερμπαϊτζάν;

Την έξοδο της από το Αζερμπαϊτζάν φαίνεται πως προετοιμάζει η αμερικανική Exxon Mobil, αφήνοντας πίσω της μάλιστα ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας, στο οποίο όταν είχε αποκτήσει την πρόσβαση είχε κάνει λόγο για την «συμφωνία του αιώνα».

Ο αμερικανικός κολοσσός, ωστόσο, φαίνεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πως φιλοδοξεί να διασφαλίσει το ποσό των 2 δις. δολαρίων από την πώληση των ποσοστών που διαθέτει επί του κοιτάσματος Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) στην Κασπία Θάλασσα.

Η εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας, Julie King, δεν θέλησε να προβεί στην οποιανδήποτε δήλωση, επισημαίνοντας ότι είναι πολιτική της επιχείρησης να μην σχολιάζει «φήμες ή εικασίες».

Η Exxon Mobil είναι σταθερά παρούσα στο Αζερμπαϊτζάν τα τελευταία 25 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι αμέσως μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης έσπευσε εξαρχής να υποστηρίξει το Μπακού στην προσπάθεια του να αναπτύξει την ενεργειακή του βιομηχανία και την κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων της χώρας, Socar.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι μία χώρα πλούσια σε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία αναμένεται μέσα στην επόμενη τριετία μέσω των αγωγών Trans Anatolian Pipeline – ΤΑΝΑΡ και Trans Adriatic Pipeline – ΤΑΡ να αποτελέσει μία από τις πιο σημαντικές πηγές τροφοδοσίας φυσικού αερίου της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Το πλεονέκτημα της στο μεταξύ είναι ότι προσφέρει μία εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου και πετρελαίου έναντι της Ρωσίας.

Ο βασικός μέτοχος και «ηγέτης» όλης της σχετικής με την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην Κασπία Θάλασσα δραστηριότητας είναι η βρετανική ΒΡ, δεν ήταν αμελητέα ωστόσο μέχρι σήμερα η παρουσία των αμερικανικών Exxon Mobil, Amoco, Unocal, Pennzoil και McDermott.

Εάν, όπως επισημαίνεται, η Exxon Mobil αποφασίσει να αποχωρήσει από το Αζερμπαϊτζάν και ειδικότερα από το κοίτασμα Azeri-Chirag-Gunashli θα μείνει πίσω μόνης της, μεταξύ των εταιρειών αμερικανικών συμφερόντων, η Chevron.

Το εν λόγω κοίτασμα εξακολουθεί να «δίνει» πάντως περί τα 600.000 βαρέλια την ημέρα./IBNA