Βόρεια Μακεδονία: Εθνοτικά θέματα και εξωτερική πολιτική στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία

Βόρεια Μακεδονία: Εθνοτικά θέματα και εξωτερική πολιτική στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία

Οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν την προεδρία στις εκλογές της 21ης ​​Απριλίου έχουν πλέον επιβεβαιωθεί. Είναι ο Stevo Pendarovski, που προτάθηκε από το κυβερνών κόμμα SDSM. Η Gordana Siljanovska-Davkova που προτάθηκε από το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Blerim Reka, ο οποίος έχει την υποστήριξη της αλβανικής αντιπολίτευση.

Οι τρεις υποψήφιοι έστειλαν τα πρώτα τους μηνύματα με επίκεντρο τα εθνοτικά ζητήματα και την εξωτερική πολιτική.

Ο προεδρικός υποψήφιος Pendarovski λέει ότι η ευθύνη του προέδρου είναι μεγάλη, ενώ δεσμεύεται ότι αν εκλεγεί, θα εκπροσωπεί όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την εθνότητά τους.

«Για μένα, πρέπει να δείξουμε ότι η ζωή σε ένα πολυεθνοτικό κράτος είναι δυνατή και ότι όλοι μπορούμε να είμαστε ενωμένοι. Ο μεγάλος στόχος μας είναι να ενταχθούν στις ευρωατλαντικές δομές, πρέπει να βελτιώσουμε τη νομοθεσία μας και οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι θα πρέπει να υπερβούν τις εθνικές διαιρέσεις», ανέφερε ο Pendarovski.

Η υποψήφα του VMRO-DPMNE, Gordana Siljanovska, δήλωσε ότι θα επικεντρώσει την εκστρατεία της στο ζήτημα του ονόματος. Για άλλη μια φορά, δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο το ότι η χώρα έχει αλλάξει το όνομά της.

“Δεν έχουμε το δικαίωμα να πούμε σε μια άλλη χώρα πώς να ονομαστεί, διότι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι ένα διεθνές δικαίωμα που πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους”, είπε.

Ο υποψήφιος Blerim Reka εξήγησε επίσης τους λόγους για τους οποίους κατεβαίνει για πρόεδρος.

“Πρώτα απ ‘όλα, χωρίς Αλβανό υποψήφιο, αυτή η πολυεθνοτιική κοινωνία κινδυνεύει να διολισθήσει σε ένα πολυεθνοτικό κράτος και δεύτερον, χρειάζεται πολιτική παρέμβαση για να αλλάξει η κατάσταση”, δήλωσε ο καθηγητής Reka./ΙΒΝΑ