«Βιώσιμος και Ανταγωνιστικός» ο αγωγός East Med

«Βιώσιμος και Ανταγωνιστικός» ο αγωγός East Med

Με την πλήρη στήριξη της Ουάσινγκτον φαίνεται πως προχωρά πλέον η υλοποίηση του αγωγού East Med σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη στιγμή για την διασφάλιση των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το γεγονός, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η συνομιλία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Francis Fannon, στην Ουάσινγκτον επικεντρώθηκε στις ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου καταδεικνύει και επιβεβαιώνει το ζωηρό ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο στρατηγικής σημασίας αγωγός East Med και η παρουσία της αμερικανικής Exxon Mobil στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν την αφορμή, όπως αποκλειστικά αποκάλυψε το ΙΒΝΑ, η Ουάσινγκτον να επιθυμεί την συμμετοχή της στην επόμενη σύνοδο κορυφής με την συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Έως τις 20 Δεκεμβρίου, την ημέρα διεξαγωγής της νέας τριμερούς, σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε πρώτο επίπεδο οι συζητήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ ούτως ώστε να ακολουθήσει η υπογραφή της σχετικής διακυβερνητικής συμφωνίας.

Η κοινοπραξία IGI Poseidon εν τω μεταξύ με ανακοίνωση της έκανε γνωστό ότι περνά στην επόμενη φάση των μελετών για την κατασκευή του αγωγού East Med.

Οι διενεργηθείσες προμελέτες έδειξαν ότι πρόκειται για ένα από τεχνική και εμπορική άποψη βιώσιμο και ανταγωνιστικό έργο.

Κατά συνέπεια αναμένεται να ακολουθήσουν οι μελέτες που αφορούν στην διαμόρφωση του θαλάσσιου πυθμένα και περιλαμβάνουν περιβαλλοντικά και μηχανολογικά ζητήματα, καθώς όπως έχει γίνει γνωστό υπάρχουν σημαντικές τεχνικές δυσκολίες, λόγω του γεγονότος ότι το βάθος της θάλασσας κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο αγωγός είναι μεγάλο./IBNA