Βελούδινο διαζύγιο Κράτους Εκκλησίας

Βελούδινο διαζύγιο Κράτους Εκκλησίας

Εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας αποτελεί η η ιστορική συμφωνία μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμο.

Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί έναν ιστορικό συμβιβασμό Εκκλησίας – Κράτους για την εκκλησιαστική περιουσία και τους διακριτούς ρόλους τους καθώς μετά από 79 χρόνια διευθετείται το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Σε δηλώσεις μετά το πέρα της συνάντησης Τσίπρα- Ιερώνυμου, αποφασίσθηκε ότι οι ιερείς αποχωρούν από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ η Πολιτεία αναλαμβάνει παροχή ετήσιου τιμήματος προς την Εκκλησία, αναγνωρίζοντας ότι το 1939 απέκτησε περιουσία με τίμημα που υπολείπετε της αξίας της. Από την πλευρά της η Εκκλησία αίρει τις διεκδικήσεις της και αναλαμβάνει τη μισθοδοσία των ιερέων.

Επίσης αξιοποιείται από κοινού μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας η αμφισβητούμενη από το 1959 μέχρι σήμερα περιουσία της Εκκλησίας.

Όσον αφορά την διακήρυξη της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους στο άρθρο 3 του Συντάγματος διασφαλίζεται από το Κράτος που αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας. Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 3 δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες  παραδόσεις του ελληνικού λαού./IBNA