Βαλκανική συνεργασία και στο βάθος Mundial

Βαλκανική συνεργασία και στο βάθος Mundial

Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής 2 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε στη Βάρνα η 5η Τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, με την συμμετοχή του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, με γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Boyko Borissov στο βασιλικό θερινό ανάκτορο του Euxinograd.

Οι τέσσερεις ηγέτες Aleksandar Vucic, Αλέξης Τσίπρας, Boyko Borissov και Viorica Dăncilă πιστοποίησαν το θεσμικό πλαίσιο της τετραμερούς συνεργασίας που, με τη δυναμική του, προάγει την ασφάλεια και τη συνεργασία ενώ ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη στην ευρύτερη περιοχή.

Τις συζητήσεις που διημείφθησαν απασχόλησαν η διασυνδεσιμότητα στις μεταφορές, μέσω ενός δακτυλίου οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων που θα ενώνουν όλες τις βαλκανικές χώρες μαζί και θα καταλήγουν στα λιμάνια της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσθηκε σύσταση κοινής εταιρείας Ελλάδας – Βουλγαρίας για την υλοποίηση του έργου της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης-Μπουργάς-Βάρνας-Ρούσε. Επίσης, συμφωνήθηκε η ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων Θεσσαλονίκης-Σόφιας και Αλεξανδρούπολης-Μαύρης Θάλασσας. Η συμφωνία για τη σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας Σερβίας, θα επιφέρει την υπογραφή μνημονίου με την πΓΔ τη Μακεδονίας μετά τη Συμφωνία για σιδηροδρομική διασύνδεση.

 

Αλέξης Τσίπρας, Aleksandar Vucic, Boyko Borissov, Viorica Dăncilă

Οι τέσσερεις χώρες συμφώνησαν, έπειτα από πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού, η τετραμερής αυτή Σύνοδος να μην περιοριστεί στις διακρατικές σχέσεις, αλλά να καλλιεργήσει και τις επαφές από κάτω προς τα πάνω, ανάμεσα σε φορείς, πανεπιστήμια, οργανισμούς κλπ.

Για την ενίσχυση της τετραμερούς συνεργασίας, ξεκίνησαν συνομιλίες για την ίδρυση ευρωπαϊκού ομίλου εδαφικής συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα συντονίζει αυτές τις πρωτοβουλίες.

Η συμμετοχή στην τετραμερή πρωτοβουλία και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Benjamin Netanyahu προσδίδει προοπτικές για την περιοχή και στον ενεργειακό τομέα του EastMed και την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, αλλά και στην Ευρώπη. Αυτό ήταν, εξάλλου, ένα από τα θέματα που συζήτησαν στη διμερή συνεργασία τους, Αλέξης Τσίπρας και Benjamin Netanyahu.

Αλέξης Τσίπρας (Α) και Benjamin Netanyahu

Επίσης, οι δυο ηγέτες μίλησαν για την αναβάθμιση του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως βαλκανικό κέντρο καινοτομίας με ισχυρή συμμετοχή επιχειρήσεων από το Ισραήλ, που δραστηριοποιούνται στον τομέα, ενδυναμώνοντας τους παραδοσιακούς δεσμούς της πόλης με το Ισραήλ.

Η επόμενη τετραμερής Σύνοδος Κορυφής θα λάβει χώρα στο Βελιγράδι. Αναμένεται να συμμετάσχει και ο Καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz, ύστερα από πρόταση του Σέρβου Προέδρου Aleksandar Vucic, διευρύνοντας, έτσι, την τετραμερή πρωτοβουλία και ενισχύοντας το ρόλο της στο εσωτερικό της ΕΕ για την ενδυνάμωσή της, όπως σημείωσε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Boyko Borissov.

Ιδιαίτερη εντύπωση και θετικά σχόλια απέσπασε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την κοινή διεκδίκηση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλου του 2030, από τις τέσσερεις βαλκανικές χώρες…. / IBNA

Αλέξης Τσίπρας

Κεντρική Φωτογραφία (από αριστερά προς τα δεξιά): Boyko Borissov, Aleksandar Vucic, Αλέξης Τσίπρας, Viorica Dăncilă, Benjamin Netanyahu