Βαλκάνια: Στα «σκαριά» ο νέος αγωγός φυσικού αερίου

Βαλκάνια: Στα «σκαριά» ο νέος αγωγός φυσικού αερίου

Στην 4η συνάντηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για τον «Νότιο Διάδρομο» στο Μπακού οι υπουργοί της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γεωργίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της Τουρκίας, επιβεβαίωσαν την ανάγκη ολοκλήρωσης του «Νότιου Διαδρόμου» καθώς, όπως σημείωσε, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, Maroš Šefčovič, «είναι στρατηγικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, ιδίως των πιο ευάλωτων περιοχών της Ευρώπης, όπως είναι η Νότιο-Ανατολική Ευρώπη και η Νότια Ιταλία».

Και πρόσθεσε ότι «μακροπρόθεσμα, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία παν-ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας που θα βασίζεται στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, του ανταγωνισμού και των διαφοροποιημένων πηγών τροφοδοσίας και ενέργειας».

«Έχουμε εντυπωσιαστεί με την πρόοδο που σημειώνει η υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου» δήλωσε από την πλευρά της η Αμερικανίδα διπλωμάτης, Sue Saarnio, σημειώνοντας ότι «από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε τις προσπάθειες της  Ευρώπης για την εξασφάλιση της ενεργειακής της ασφάλειας».

Θυμίζουμε ότι στόχος του «Νότιου Διαδρόμου», ο οποίος αποτελείται από τους αγωγούς Trans Anatolian Ρipeline και Trans Adriatic Pipeline, είναι η μεταφορά στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και των Βαλκανίων του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, ως εναλλακτική πηγή από το ρώσικο φυσικό αέριο.

Έτοιμος ο αγωγός ΤΑΝΑΡ τον Ιούλιο

Ο αγωγός φυσικού αερίου Trans Anatolian Ρipeline θα είναι έτοιμος σε έξι μήνες από σήμερα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Μπακού ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Berat Albayrak, δηλαδή εντός των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων και μάλιστα νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Ο νέος αγωγός παίρνει τον δρόμο του…

Μία νέα εταιρεία, την οποία θα συστήσουν οι εταιρείες-διαχειριστές των συστημάτων φυσικού αερίου (ο αντίστοιχος ΔΕΣΦΑ), της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας και του Μαυροβουνίου, σε συνεργασία με την κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων του Αζερμπαϊτζάν, την SOCAR, θα είναι εκείνη που θα αναλάβει την υλοποίηση του αγωγού Ionian Adriatic Pipeline – IAP.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές συνυπέγραψαν με αφορμή την 4η συνάντηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για τον «Νότιο Διάδρομο» στο Μπακού την Επιστολή Πρόθεσης Συνεργασίας.

«Η εμπειρία της SOCAR είναι πολύτιμη και στηριζόμαστε στην εξειδίκευση της και στην συμβουλή της όταν πρόκειται για το φυσικό αέριο» δήλωσε η υπουργός Οικονομίας του Μαυροβουνίου, Dragica Sekulić, προσθέτοντας ότι «το Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη αποδείξει ότι είναι σοβαρός επενδυτής στο Μαυροβούνιο και περιμένω να επεκταθεί η δραστηριότητα αυτή στον τομέα της ενέργειας, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω τις πολύ καλές οικονομικές μας σχέσεις».

Ο αγωγός φυσικού αερίου IAP, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, θα διατρέξει το έδαφος από την πόλη Fier της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για να καταλήξει στην πόλη Split στην Κροατία, ενώ σκοπός στην συνέχεια να συνδεθεί με τον αγωγό ΤΑΡ και ενδεχομένως με την μονάδα LNG στην νησίδα Krk, στην Κροατία.

Η δυναμικότητα του αγωγού εκτιμάται αρχικά στα 5 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο.

Το έργο, ως πρόταση, υπάρχει εδώ και μία δεκαετία, ως σχεδιασμός της Ενεργειακής Κοινότητας, ωστόσο μέσα στο 2018, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογραφεί, θα ξεκινήσουν οι διεργασίες για την υλοποίηση του.

Υπενθυμίζεται ότι η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Κροατία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η ΠΓΔΜ, η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο απαρτίζουν ήδη από το 2006 την λεγόμενη Ενεργειακή Κοινότητα που στόχο έχει την δημιουργία μίας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής – διαβαλκανικής αγοράς ενέργειας.

Συνεργασία Αλβανίας-Αζερμπαϊτζάν

Την τεχνογνωσία της στην Αλβανία θα προσφέρει η SOCAR,  όπως έκαναν γνωστό από κοινού οι εταιρείες Albgaz και SOCAR, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα ενώνει τις πόλεις Fier και Vlora στην Αλβανία, ως μέρος του «Νότιου Διαδρόμου»./ΙΒΝΑ