Βήμα προς την κανονικότητα

Βήμα προς την κανονικότητα

Ακόμη ένα βήμα προς την κανονικότητα πραγματοποίησε η Ελλάδα, με τη σημερινή έκδοση εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας από την οποία μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές αναμένεται να αντληθεί συνολικά 1 δισ. ευρώ.

 

Το επιτόκιο 1,25% κρίνεται παραπάνω από ικανοποιητικό ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι το ομόλογο λήξης 2019 κυμαίνεται σε απόδοση κοντά στο 1,5%.

Η πτώση του επιτοκίου στο 1,25% συνδέεται σύμφωνα με πληροφορίες, με την ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε, ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης επί των ανταγωνιστικών προσφορών κατευθύνεται σε ξένα χαρτοφυλάκια.

Από τις ανταγωνιστικές προσφορές το δημόσιο άντλησε 813 εκατ. ευρώ. Οπως προαναφέρθηκε το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,25%, ενώ η έκδοση (η πρώτη αντίστοιχη από το 2010) υπερκαλύφθηκε κατά 3,18 φορές.

Τελευταία φορά που διενεργήθηκε δημοπρασία τίτλων αντίστοιχης διάρκειας ήταν πριν από 8 χρόνια, τον Απρίλιο του 2010, οπότε το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,85%.

Η σημερινή δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βα­​σικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους  του δημοπρατηθέντος ποσού, κα­­θώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατομμυρίων ευρώ…./IBNA