Ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή συζήτησαν Κοτζιάς Pompeo  

Ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή συζήτησαν Κοτζιάς Pompeo  

Με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Mike Pompeo , ξεκίνησε τις επαφές του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Στη συνάντηση που χαρακτηρίστηκε από τον Νίκο Κοτζιά ως ενδιαφέρουσα και φιλική επαφή, συζητήθηκαν ζητήματα περιφερειακά με ιδιαίτερη έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.  Όπως δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ μετά το πέρας της συνάντησης, υπογράμμισε στον Αμερικανό ομόλογο του, την ανάγκη να διασφαλιστούν η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικότερα στη συμπεριφορά της Τουρκίας και στην ανάγκη στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στα δικαιώματα που έχει διεθνώς.

Η αμερικανική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στις τριμερείς συνεργασίες που έχει προωθήσει η Ελλάδα στην περιοχή. Συζητήθηκαν επίσης λεπτομερώς οι τομείς της ασφάλειας, της ενέργειας και της τεχνολογίας. Ειδικότερα, για το θέμα της ενέργειας συζητήθηκαν οι προοπτικές που διανοίγονται λόγω της εξεύρεσης κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και πως αυτές θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος του State Department, «οι δύο υπουργοί συζήτησαν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και συμφώνησαν να εδραιώσουν τον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ- Ελλάδας σε σημαντικούς τομείς συνεργασίας. Ο Mike Pompeo συνεχάρη την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των προσπαθειών αντιμετώπισης των προκλήσεων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επίσης πρόσφερε την συνεχιζόμενη στήριξη του στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδος και υπογράμμισε την σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στον ρόλο τους ως τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ του 2018. Οι δύο άντρες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για όλα αυτά και για άλλα διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και να συνεργαστούν στενά τις επόμενες ημέρες για να διασφαλίσουν την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σ ερώτηση δημοσιογράφων αν συζητήθηκε το θέμα της ονομασίας της πΓΔ της Μακεδονίας, ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε με τον Mike Pompeo, όμως απασχόλησε τις δύο συναντήσεις που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Wess Mitchell, τονίζοντας πως δεν ασκείται καμία πίεση στη Ελλάδα, καθώς η Ελλάδα διαθέτει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Όπως ανέφερε επίσης ο Νίκος Κοτζιάς, «στο ονοματολογικό εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη να υιοθετήσουμε μία από τις ονομασίες που έχει προτείνει ο κ. Nimetz, δεν συμφωνούμε όπως ξέρετε με την 5η από τις προτάσεις του, και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου φιλικής συνεργασίας στο μέλλον με αυτή την χώρα, με το νέο της όνομα».

Την Τρίτη ο Έλληνας υπουργός θα συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας John Bolton, καθώς και με ηγετικά στελέχη των δύο νομοθετικών σωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. /ΙΒΝΑ