Από πού πέρασε ο  Gruevski για να φτάσει στην Ουγγαρία ;

Από πού πέρασε ο  Gruevski για να φτάσει στην Ουγγαρία ;

Η διαφυγή του πρώην πρωθυπουργού της πΓΔ της Μακεδονίας, Nikola Gruevski στην Ουγγαρία συνεχίζει να αποτελεί μυστήριο και στη Σερβία γίνονται διάφορα σενάρια για τον τρόπο που έφτασε στην Βουδαπέστη.

Ο Gruevski δεν είχε διαβατήριο διότι του είχε κατασχεθεί και οι μοναδικοί τρόποι ήταν, να περάσει παράνομα τα σύνορα ( από αφύλαχτο σημείο) ή να χρησιμοποιήσει πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο. Η εφημερίδα “Politika” του Βελιγραδίου αποκαλύπτει ότι о καταζητούμενος Gruevski πέρασε με πλαστό διαβατήριο τα σύνορα πΓΔΜ- Αλβανίας το βράδυ της Κυριακής και έφτασε στα Τίρανα. Εκεί βρήκε καταφύγιο στην πρεσβεία της Ουγγαρίας απ όπου το πρωί της επόμενης ημέρας οδηγήθηκε στο αεροδρόμιο και με πτήση της Malev – ισχυρίζεται η ΄΄Politika΄΄ – πέταξε για Βουδαπέστη.

Η σερβική εφημερίδα αναφέρει  μάλιστα ότι ο Gruevski είχε μεταμφιεστεί φορώντας γυαλιά ηλίου και καπέλο ώστε να μην αναγνωριστεί από επιβάτες του αεροπλάνου ή από το προσωπικό. Το δημοσίευμα αυτό που παρουσιάζεται ως αποκλειστικό δεν επικαλείται κάποιες πηγές αλλά ούτε υπογράφεται από κάποιον συντάκτη της εφημερίδας ενώ προκαλούνται  πολλά ερωτηματικά για την εγκυρότητα του.

Η εταιρία  Malev που υποτίθεται ότι χρησιμοποίησε ο Gruevski δεν βρίσκεται σε λειτουργία από τον Φεβρουάριο του 2012. Από τα Τίρανα για Βουδαπέστη πετάει μία Low Cost εταιρία και η πτήση είναι βραδινή και όχι πρωινή όπως αναφέρει η σερβική εφημερίδα. Από την άλλη θα ήταν παράλογο να επιδιώξει να διαφύγει ο Gruevski μέσω Αλβανίας με δεδομένο ότι δεν είχε καλές πολιτικές σχέσεις με τον Edi Rama τον οποίο στο παρελθόν κατηγορούσε για εμπλοκή στα εσωτερικά της πΓΔ της Μακεδονίας.

Μία άλλη εκδοχή για την διαφυγή του Gruevski παρουσιάζει η σερβική αντιπολίτευση που κατηγορεί τον πρόεδρο της Σερβίας, Aleksandar Vucic ότι βοήθησε τον φίλο του, πρώην πρωθυπουργό της πΓΔ της Μακεδονίας να φτάσει στην Ουγγαρία. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό άνδρες της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών της Σερβίας (BIA) περίμεναν τον Gruevski σε κάποιο σημείο στα σύνορα με την πΓΔΜ και τον οδήγησαν μέχρι τα ουγγρικά σύνορα όπου τον παρέδωσαν σε ανθρώπους του Victor Orban.

Η πολιτική παράταξη Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών (PSG) σε ανακοινωθέν που εξέδωσε θέτει στον πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic τα εξής ερωτήματα: Πώς εμπλέκεται το Βελιγράδι στην διαφυγή του Gruevski; Μήπως, παραβιάζοντας την νομοθεσία, διέταξε στην BIA να βοηθήσει τον Gruevski να περάσει μέσα από την Σερβία;

Το σενάριο αυτό δεν βασίζεται σε κάποια στοιχεία και έχει έντονη πολιτική απόχρωση. Στηρίζεται κυρίως στο γεγονός ότι ο Vucic έχει πολιτικά αλλά και προσωπικά καλές σχέσεις με Gruevski και Orban και εμφανίζεται ως λογική συνέπεια να έχει εμπλοκή στην υπόθεση./IBNA