Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ επαινεί τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ επαινεί τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βόρεια Μακεδονία και ο μελλοντικός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Ευρασία, Philip Reeker, είναι στα Σκόπια για επίσημη επίσκεψη. Στη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών Nikola Dimitrov, ο Reeker δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

“Η επιτυχία της συμφωνίας των Πρεσπών οφείλεται στο θάρρος και τον συμβιβασμό που κατάφεραν να βρουν ηγέτες των δύο χωρών”, δήλωσε ο Reeker.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Πρωθυπουργοί, Zaev και Τσίπρας μαζί με τους αντίστοιχους υπουργούς Εξωτερικών πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι για αυτή την ιστορική συμφωνία.

Είπε επίσης ότι άλλοι ηγέτες στα Βαλκάνια πρέπει να μάθουν από αυτή την εμπειρία και ότι οι ιστορικές συγκρούσεις μπορούν να ξεπεραστούν.

Ο Reeker υπογράμμισε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας μέσω της βοήθειας της ΕΕ αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την επίλυση ενός προβλήματος που μολύνει για μεγάλο χρονικό διάστημα την περιοχή των Βαλκανίων./ΙΒΝΑ