Ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ καλεί το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να συνεχίσουν το διάλογο

Ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ καλεί το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να συνεχίσουν το διάλογο

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, David Hale, ήταν στην Πρίστινα το Σάββατο, όπου συναντήθηκε με πολιτικούς ηγέτες στη χώρα.

Η επίσκεψη αυτή ήρθε σαν συνέχεια της Κυριακάτικης επίσκεψης του Hale στο Βελιγράδι, όπου κάλεσε το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να σταματήσουν τις προκλήσεις και να επαναλάβουν τις συνομιλίες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν εναπόκειται στις ΗΠΑ να υπαγορεύσουν τη διαδικασία των συνομιλιών και ότι μπορεί να επιτευχθεί ειρηνική και ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Οι ΗΠΑ τόνισαν επανειλημμένα ότι η αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να βρίσκεται στην ουσία της συμφωνίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Μετά από μια συνάντηση κλειστού τύπου με τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci, ο αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Σερβία προκειμένου να επιτευχθεί μια τελική και ολοκληρωμένη συμφωνία που θα καλύπτει όλα τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών.

Υπογραμμίζοντας ότι δεν συμφωνεί με τους όρους που επέβαλαν οι αρχές του Βελιγραδίου, ο Thaci ανέφερε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο για διαφανή και ολοκληρωμένο διάλογο.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ramush Haradinaj, κάλεσε επίσης τη Σερβία να συνεχίσει τις συνομιλίες.

“Σε αυτή τη συνάντηση με τον Αμερικανό αξιωματούχο, δήλωσα ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο να συνεχίσει το διάλογο με τη Σερβία και να συμβάλει στην επίτευξη σχέσεων καλής γειτονίας, ειρήνης και σταθερότητας. Αυτή η ενότητα είναι πιο σημαντική από ποτέ, αφού ψηφίσαμε την πλατφόρμα για διάλογο και το νόμο για διάλογο”, δήλωσε ο Haradinaj.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic, δήλωσε ότι ο διάλογος μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω, ακόμη και αν αρθούν οι δασμοί που επιβλήθηκαν στις εισαγωγές της Σερβίας.

“Πρέπει πρώτα να άρουν τους δασμούς και τότε θα δούμε αν θα υπάρξει διάλογος ή όχι. Αν αυτές είναι οι προϋποθέσεις για την επανάληψη του διαλόγου, τότε θα έπρεπε να μην χάνουμε χρόνο και χρήματα για να πάμε στις Βρυξέλλες, διότι ο διάλογος στον οποίο απαιτείται να συμμετάσχει η Σερβία όπου χρειάζεται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, όπου θα συσταθεί ένα δικαστήριο για να φυλακίσει τους Σέρβους, όπου θα δοθούν πρεσβείες και πολιτιστική κληρονομιά στο Κοσσυφοπέδιο, είναι αδύνατο. Είστε λογικοί΄;, είπε ο Vucic, απευθυνόμενος στο λαό του Κοσσυφοπεδίου./ibna