Αντιμέτωποι με το χειμώνα της Βοσνίας οι μετανάστες

Αντιμέτωποι με το χειμώνα της Βοσνίας οι μετανάστες

Διακόσιοι ογδόντα δύο μετανάστες βρέθηκαν από την αστυνομία του Bijeljina τον Οκτώβριο, 12 λιγότεροι από τον πρωηγούμενο μήνα. Ωστόσο, ο επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος της Bijeljina, Željko Ćosić, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι αυτή η τάση μείωσης δεν είναι επαρκής και το πρόβλημα παραμένει μια απειλή για τη Δημοκρατία της Σρπσκα και τη Β-Ε.

“Αναμέναμε ότι ο αριθμός των παράνομων μεταναστών θα είναι πολύ μικρότερος τον Νοέμβριο και ότι τον Δεκέμβριο δεν θα υπάρξουν παράνομες διαβάσεις, τουλάχιστον στα ποτάμια Drina και Sava, εκτός ίσως από προσπάθειες παράνομων διαβάσεων στα χερσαία σύνορα”, ανέφερε ο Ćosić τη συνέντευξη Τύπου.

Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στην περιοχή Bijeljina μειώθηκε σημαντικά σε σύγκριση με τον Αύγουστο, όταν περισσότεροι από 600 βρέθηκαν από την συνοριακή αστυνομία της περιοχής. Ο κρύος καιρός δεν μείωσε τον αριθμό των παράνομων διέλευσης των συνόρων στο βαθμό που ανέμεναν οι αρχές της Β-Ε. Σε πρόσφατη σύνοδο, το Συμβούλιο των Υπουργών της Β-Ε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σχεδόν 23.000 παράνομοι μετανάστες εισήλθαν στο κράτος φέτος, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσοι από αυτούς εγκατέλειψαν τη Β-Ε διασχίζοντας τα σύνορα με την Κροατία. Από εκείνους που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Β-Ε, πολλοί από αυτούς ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, κάτω από τον ανοιχτό ουρανό ή, εάν είναι τυχεροί, μέσα σε σκηνές.

Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι η σκληρότερη κατάσταση βρίσκεται στο στρατόπεδο Trnovi, κοντά στο Velika Kladuša, όπου περίπου 350 μετανάστες ζουν σε σκηνές. Το πρώτο χιόνι και η βροχή έχουν καταστήσει αδύνατες τις συνθήκες διαβίωσης. Οι μετανάστες με παιδιά περιμένουν μια ευκαιρία να διασχίσουν τα σύνορα, αλλά καθώς η Κροατία ενισχύει τον έλεγχο των συνόρων κάτι τέτοιο φαίνεται αδύνατο. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στην επικράτεια του Δήμου Ključ, όπου ορισμένοι από αυτούς περιμένουν να πάνε προς το Velika Kladuša ή στο Bihać.

“Αυτό δεν είναι πλέον μεταναστευτική κρίση, αλλά μετατρέπεται σε απάνθρωπη καταστροφή. Γινόμαστε μάρτυρες της απάνθρωπης ταλαιπωρίας αυτών των ήδη εξασθενημένων ανθρώπων, περισσότεροι από 60 από τους οποίους πέρασαν τη νύχτα κυριολεκτικά στο νερό. Ο Ερυθρός Στραυρός συχνά αναφέρει παρόμοια περιστρατικά, αλλά δεν έχουμε λύση στα προβλήματα αυτά”, δήλωσε ο Ερυθρός Σταυρός του Ključ.

Την ίδια στιγμή, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει διαθέσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο BAM (500.000 ευρώ) για να στηρίξει τις κοινότητες και τις αρχές του Καντονιού Una-Sana που φιλοξενούν μετανάστες και πρόσφυγες. Το έργο «Πρωτοβουλία κοινωνικής συνοχής Una-Sana Canton» θα υλοποιηθεί από το Νοέμβριο έως το τέλος Μαρτίου.

“Το έργο θα υποστηρίξει τις προσπάθειες των τοπικών αρχών να εξασφαλίσουν βελτιωμένη παροχή δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, τόσο στους μετανάστες όσο και στον τοπικό πληθυσμό στο Καντόνι Una-Sana. Το έργο θα υποστηρίξει επίσης την αποκατάσταση και αναζωογόνηση δημόσιων χώρων, όπως το πάρκο Bihać και το νεκροταφείο Partisan Memorial στο Borići», τόνισε ο IOM.

Το έργο στοχεύει περαιτέρω στην ενίσχυση της ασφάλειας, υποστηρίζοντας την εγκατάσταση δημόσιου φωτισμού στους δρόμους στις τοπικές κοινότητες κατά μήκος των συνοριακών περιοχών της Κροατίας, που είναι μέρη συχνής διέλευσης μεταναστών και προσφύγων. Το έργο θα ενισχύσει επίσης τις δημόσιες υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων μέσω της δωρεάς φορτηγών συλλογής σκουπιδιών στο Δήμο Bihać και τη Νομαρχία Cazin, καθώς επίσης και την παροχή και εγκατάσταση μικρών δοχείων απορριμμάτων μαζί με πρόσθετα μεγαλύτερα δοχεία συλλογής σκουπιδιών σε όλο το κέντρο της πόλης Bihać./IBNA