Αντίστροφη μέτρηση για το 1 δισ. των φοροελαφρύνσεων

Αντίστροφη μέτρηση για το 1 δισ. των φοροελαφρύνσεων

Λίγες μέρες απομένουν για την οριστικοποίηση φοροελαφρύνσεων και κοινωνικών δαπανών ύψους 1 δισ. , τα οποία αναμένεται να ισχύσουν από 1/1/2019 και θα ανακοινωθούν κατά πάσα πιθανότητα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της προσεχούς ΔΕΘ. Για τη μεν πρώτη κατηγορία αναμένεται να κατευθυνθούν περίπου τα 2/3 του ποσού, ενώ για τη δεύτερη περίπου το 1/3. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ετοιμάζουν συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα παραδοθούν στον πρωθυπουργό, ο οποίος με τη σειρά του και κατόπιν σχετικής επεξεργασίας αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 8 Σεπτεμβρίου. Επίσης, αναμένεται να περιλαμβάνονται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη, ως είθισται, οπότε και θα είναι η 1η του μήνα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάφορα σενάρια γύρω από τους τομείς στους οποίους θα κατευθυνθεί το 1 δισ. Και θα αφορά, όπως προαναφέρθηκε, το 2019. Μια σκέψη αφορά τη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%. Ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και εφόσον υλοποιηθεί θα μειώσει την ετήσια φορολογική επιβάρυνση στους υπόχρεους. Ακόμη, έτερο σενάριο κάνει λόγο για κατάργηση της έκτακτης εισφοράς φορολογουμένων με εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ και μειώσεις συντελεστών στο επιπλέον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται και η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε κάποιο ποσοστό. Από εκεί και πέρα, και σε σχέση με τις κοινωνικές δαπάνες, δημιουργείται η δυνατότητα για αξιοποίηση του πλεονάσματος του ΕΦΚΑ με μικρότερες κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών και εν γένει ελάφρυνση των αυτοαπασχολούμενων.

Τον Οκτώβριο οι συντάξεις

Από εκεί και πέρα μένει να δειχθεί τι θα γίνει με το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019 και της μείωσης του αφορολογήτου ορίου το 2020, καθώς αναμένεται η ακύρωση και των δύο μέτρων. Ωστόσο δεν αποκλείεται να μην πραγματοποιηθεί η ανακοίνωση των ανωτέρω στη ΔΕΘ, αλλά να πραγματοποιηθεί ίσως και μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προυπολογισμού του 2019, η οποία θα γίνει την 1η Οκτώβρη.

Από εκεί και πέρα στις 10 Σεπτέμβρη (μετά το Eurogroup της 7ης Σεπτέμβρη) αναμένεται η επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα, στο πλαίσιο του αποκαλούμενου ευρωπαϊκού εξαμήνου και δε θα έχει καμία σχέση με όσα συνέβαιναν κατά τα χρόνια των μνημονίων. Σε αυτές τις συναντήσεις αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις για το “δημοσιονομικό χώρο” των επόμενων ετών αλλά και τον προϋπολογισμό του 2019./ΙΒΝΑ