Αντίδραση της Άγκυρας για απόφαση του ΣτΕ που ελήφθη το Μάιο

Αντίδραση της Άγκυρας για απόφαση του ΣτΕ που ελήφθη το Μάιο

Το σκεπτικό της απόφασης προκάλεσε εκνευρισμό στην Τουρκία – Ένα τηλεγράφημα τού «Ανατολή» που προκάλεσε σύγχυση

Την αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την άρνηση της ένστασης του ελληνικού δημοσίου στην παροχή ασύλου στον Suleyman Ozkaynakci, ο οποίος είναι ένας από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 εναντίον του Ερντογάν. Η Τουρκία κατηγορεί και τους 8 για άμεση συμμετοχή στο πραξικόπημα.

Πάντως, το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή» (Anadolu) μετέδωσε την είδηση ως «νέα απόφαση του ΣτE», γεγονός που προκάλεσε σύγχυση, κάτι που φάνηκε και στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Όμως δεν υπάρχει νέα απόφαση, ήταν μια διαρροή πληροφοριών για το σκεπτικό της απόφασης, η οποία είχε ήδη ανακοινωθεί τον περασμένο Μάιο και ήδη η Άγκυρα είχε εκδώσει ανακοίνωση.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολλές ανακοινώσεις και οι αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά δείχνουν τη σημασία που δίνει η γειτονική χώρα σε κάθε πληροφορία σχετικά με τους 8.

Η Άγκυρα αναφέρει πως «τo Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την ένσταση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη χορήγηση ασύλου στον Suleyman Ozkaynakci, μέλους της προδοτικής απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, κάτι που συνιστά νέο σκάνδαλο».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η απόφαση του ΣτΕ αντίκειται στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και συνιστά παραβίαση των προβλέψεων της Σύμβασης της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων».

Το τουρκικό υπουργείο αναφέρει πως, «απορρίπτοντας την έκδοση των προδοτών πραξικοπηματιών, η Ελλάδα έχει προετοιμάσει το έδαφος για τέτοιες αποφάσεις, οι οποίες προσβάλλουν τη συνείδηση του τουρκικού έθνους. Οι ελληνικές αρχές δεν θα πρέπει πια να επιτρέπουν η χώρα τους να παρέχει ασφαλές καταφύγιο σε προδοτικούς συνωμότες χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τη δικαιοσύνη, η οποία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας, βγάζοντας μη σύννομες αποφάσεις».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin ανέφερε στο twitter: «Αυτή η απόφαση-σκάνδαλο πρέπει να καταδικαστεί από όλες τις πλευρές όπως και από την Ε.Ε.».

Σε σκληρό τόνο καταδίκασε το σκπετικό τής απόφασης και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (AKP) Omer Celik.

«Οι δικαστικές αποφάσεις που υπερασπίζονται τους πραξικοματίες σημαίνουν υποστήριξη στο πραξικόπημα. Η ελληνική Δικαιοσύνη στήριξε τους εχθρούς της Τουρκίας και τους πραξικοπηματίες με αυτήν (της) την απόφαση», ανέφερε ο Celik στην ανακοίνωση του στο twitter.

Πολύ σκληρός στις δηλώσεις του ήταν και ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗP) Devlet Bahceli. «Εύχομαι η Ελλάδα, με τέτοιες συμπεριφορές να μην έρθει σε θεση να ξαναθυμηθεί την 9η Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο ίδιος, εννοώντας την κατάληψη της Σμύρνης το 1922 από τα τουρκικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης τής Ολομέλειας του ΣτΕ που διέρρευσε σε μέσα ενημέρωσης, οι δικαστές έκριναν πως δεν αποδείχτηκε ότι ο εν λόγω αξιωματικός συμμετείχε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, όπως επίσης ούτε και ότι ανήκε στο κίνημα των Γκιουλενιστών.

Χάρη στην απόφαση του ΣτΕ, ο Ozkaynakci θα μπορέσει να πάρει και ταξιδιωτικά έγγραφα.

Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν πως έχουν δώσει όλα τα στοιχεία στις ελληνικές αρχές, τα οποία αποδεικνύουν τη συμμετοχή των 8 στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ηςΙουλίου του 2016…. / IBNA

Κεντρική Φωτογραφία (Αρχείο): Ο Suleyman Ozkaynakci ενώ οδηγείται στην Υπηρεσία Ασύλου, Αθήνα, Ιανουάριος 2018