Ανατολική Μεσόγειος: «Business as usual»… παρά τις απειλές της Τουρκίας

Ανατολική Μεσόγειος: «Business as usual»… παρά τις απειλές της Τουρκίας

Με το μέτωπο Λευκωσίας-Άγκυρας πάντοτε ανοικτό και την διπλωματική αντιπαράθεση Ισραήλ-Λιβάνου σε εξέλιξη, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αναζήτηση και εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο προχωρούν απρόσκοπτα στην σύναψη συμφωνιών και εμπορικών συμβολαίων.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται η Αίγυπτος, καθώς είναι η μόνη χώρα της περιοχής που διαθέτει την ανάλογη υποδομή για την περαιτέρω αξιοποίηση των παραγόμενων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο πλαίσιο αυτό, η ισραηλινή Delek και η αμερικανική Noble Energy, δύο από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα Tamar και Leviathan στην ΑΟΖ του Ισραήλ, κατέληξαν σε συμφωνία με την αιγυπτιακή Dolphinus Holdings για την πώληση ποσοτήτων φυσικού αερίου όταν ξεκινήσει μέσα στην επόμενη διετία η παραγωγή και η εμπορική εκμετάλλευση των δύο κοιτασμάτων.

Όσο για τον τρόπο μεταφοράς του φυσικού αερίου, φαίνεται πως προκρίνεται η χρήση του αγωγού που συνδέει την Αίγυπτο με το Ισραήλ, καθώς οι δύο εταιρείες προτίθενται να εξαγοράσουν μερίδιο της εταιρείας, της East Mediterranean Gas, που τον διαχειρίζεται.

Η Κύπρος προσβλέπει στον Βασιλικό

Στο «παιχνίδι» όμως αυτό αναμένεται προσεχώς να μπει και η Κύπρος, η οποία εξασφάλισε, έπειτα από πολύμηνη προσπάθεια, την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρόθεση της να κατασκευάσει σταθμό αποθήκευσης και επεξεργασίας φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει, εν μέρει, την κατασκευή σταθμού LNG στον Βασιλικό. Το έργο εντάσσεται στον σχεδιασμό της Ε.Ε. με τον τίτλο «CyprusGas2EU» και στόχο έχει «τερματίσει την απομόνωση της Κύπρου και να επιτρέψει την εξαγωγή φυσικού αερίου από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

epa03010742 epa03010733 An aerial view from a helicopter of the Homer Ferrington rig operated by Noble Energy in the east Mediterranean, drilling in an offshore block on concession from the Cypriot government, 21 November 2011. Houston-based Noble started drilling for gas off Cyprus in September, in the island’s first attempt to tap speculated offshore hydrocarbons deposits. Cypriot President Demetris Christofias visited the rig, which started drilling for gas on 21 November. EPA/STR EPA/STR

Την ίδια στιγμή όμως η Λευκωσία προχωρά στην σύναψη προκαταρκτικής συμφωνίας με την Αίγυπτο, η οποία προβλέπει την επιμήκυνση του υπάρχοντος δικτύου αγωγών με σκοπό να συνδεθούν τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ της Κύπρου με την μονάδα LNG στην περιοχή Idku, κοντά στην Αλεξάνδρεια, με σκοπό να ξεκινήσει η εξαγωγή ποσοτήτων κυπριακού φυσικού αερίου έως το 2020.

Σύμφωνα με αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο «είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης την Ελλάδα, το Ισραήλ και ενδεχομένων και άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου».

«Οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως αναφέρεται, δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις απειλές της Τουρκίας που στρέφονται κατά της Αιγύπτου και της Κύπρου, καθώς η Άγκυρα δεν έχει την δύναμη να βλάψει αυτές τις συμφωνίες».

Η συμφωνία ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ, όπως σημειώνεται, «κατέρριψε την φιλοδοξία της Τουρκίας να εμφανιστεί στην Ε.Ε. ως χώρα-κλειδί για την εισαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη»./ΙΒΝΑ