Ανατολική Μεσόγειος όπως… Νότια Σινική Θάλασσα;

Ανατολική Μεσόγειος όπως… Νότια Σινική Θάλασσα;

Οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες αξιωματούχοι και φορείς της αγοράς ενέργειας στο πλαίσιο του Brussels Energy Club, την ώρα που πληθαίνουν, όσο αυξάνεται η ένταση, τα μηνύματα από κάθε εμπλεκόμενη πλευρά και την στιγμή που η ελπίδα για την ύπαρξη σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου γίνεται πεποίθηση(;).

Τα πρώτα στοιχεία από την «εξερεύνηση» του οικοπέδου 10 και την αξιολόγηση των σεισμικών ερευνών δείχνουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο, πως το εν λόγω πεδίο φιλοξενεί σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων, ενδεχομένως ανάλογα εκείνων του κοιτάσματος Zohr στην Αίγυπτο.

Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι αισιόδοξες εκτιμήσεις, μόνο λόγω της εμπλοκής της Exxon Mobil Qatar Petroleum, οι πιέσεις προς την Λευκωσία αναμένεται να αυξηθούν.

Στο μεταξύ νέα δεδομένα δημιουργεί το ενδιαφέρον της ολλανδικής Shell να εξαγοράσει ποσότητες φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Κύπρο και το κοίτασμα «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ, έναντι 25 δις. δολαρίων για τα επόμενα δέκα χρόνια.

“Είμαστε κοντά σε συμφωνία και μάλιστα σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Αυτό που αποδεικνύεται είναι η περιφερειακή διάσταση του θέματος, δεν είναι μόνο για την «Αφροδίτη» που διαπραγματεύεται η Shell αλλά και για τον «Λεβιάθαν»”, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Νέα προοπτική σε κάθε περίπτωση στον τρόπο εμπορικής αξιοποίησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που πρόκειται να διατεθούν προς εξαγωγή έδωσε ο Αιγύπτιος αξιωματούχος, Magdy Rady, ο οποίος υποστήριξε ότι η συνεργασία της Ε.Ε. με τις χώρες της ευρύτερης ζώνης της Ανατολικής Μεσογείου θα πρέπει να είναι πιο στενή, καθώς η προοπτική αυτή μόνο οφέλη εξασφαλίζει για όλους.

Η Ευρώπη είναι άλλωστε, όπως σημείωσε, εκείνη που πρέπει να βγει μπροστά και να «οργανώσει» την όλη υπόθεση, καθώς εκείνη είναι που θα ωφεληθεί σε δεύτερο χρόνο από τις εισαγωγές φυσικού αερίου. Κατά τον ίδιο λοιπόν, η Ε.Ε. πρέπει να στείλει σαφή μηνύματα σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην Ανατολική Μεσόγειο, προσφέροντας παράλληλα την τεχνογνωσία της και την εμπειρία της στην διαχείριση ανάλογων κρίσεων.

Την ανάγκη συνεργασίας και επανένωσης της Κύπρου προκειμένου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να μπορούν να απολαύσουν όσα τους προσφέρει η πατρίδα τους προέβαλε και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη του στο Al Jazeera.

Μία νέα οπτική στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο έδωσε ο εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρείας Eni, Fabio Marchetti, καθώς, όπως υποστήριξε και καταγράφεται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του NGW, «το κοίτασμα φυσικού αερίου Zohr δίνει νόημα σε όλα τα πιο μικρά κοιτάσματα φυσικού αερίου σε κοντινή απόσταση καθώς οι απαραίτητες υποδομές για την εκμετάλλευση των παραγόμενων υδρογονανθράκων ήδη υπάρχουν, στο Port Said, στην Αίγυπτο. Αντί να προσπαθούμε να φέρουμε εις πέρας άλλα νέα μεγάλα έργα, θα μπορούσαμε απλώς να συνδέσουμε τα μικρότερα κοιτάσματα με το κοίτασμα Zohr».

Να υποθέσουμε λοιπόν ότι προκρίνεται ως λύση για την εξαγωγή στην Ευρώπη των ποσοτήτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου αντί του φιλόδοξου αγωγού East Med, η Αίγυπτος;

Εάν οριστικοποιηθεί η επιλογή αυτή αλλάζουν εκ νέου οι ισορροπίες με την Τουρκία, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει μέρος του σχεδιασμού της εμπορικής εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως όμως ανέφερε ο Magdy Rady, παραθέτοντας απόσπασμα της έκθεσης για την Ανατολική Μεσόγειο του think-tank European Council on Foreign Relations, «η Αίγυπτος είναι η μόνη χώρα που θα ήταν σε θέση να εξάγει αυτόνομα φυσικό αέριο στην Ευρώπη λόγω του μεγέθους των αποθεμάτων της και των υποδομών της».

Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι είναι λανθασμένη η αντιπαράθεση των επιλογών αγωγού East Med – Αιγύπτου διότι στόχος είναι η εξαγωγή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Δεν απαιτείται αποκλειστικότητα» λέει ο ίδιος, από την άλλη όμως δεν γίνονται και όλα…/IBNA