Ανατολική Μεσόγειος: Μην ξεχνάμε την Αίγυπτο…

Ανατολική Μεσόγειος: Μην ξεχνάμε την Αίγυπτο…

Το έντονο ενδιαφέρον τους για την Αίγυπτο και τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα σε αυτή την πλευρά της Ανατολικής Μεσογείου εκδηλώνουν τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και η Ευρώπη.

Και τούτο παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας να συγκεντρώσει επάνω της τα φώτα της δημοσιότητας.

Το Κάιρο επισκέφθηκε αμέσως μετά την Κύπρο ο υφυπουργός  Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρμόδιος για την Ενέργεια, Frank Fannon.

Η συνάντηση του, όπως έκανε ο ίδιος γνωστό, με τον υπουργό Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Tarek El Molla, υπήρξε εποικοδομητική και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο ρόλος της Αιγύπτου στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο στον ενεργειακό τομέα και η σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της περιοχής ήταν τα δύο ζητήματα τα οποία απασχόλησαν τους δύο αξιωματούχους.

Η παρουσία εταιρειών αμερικανικών συμφερόντων όμως στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν περνά απαρατήρητη, για τον λόγο αυτό ο Frank Fannon δήλωσε «υπερήφανος» που οι αμερικανικές επιχειρήσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Ένας νέος γύρος υποβολής προσφορών για περιοχές στην Ερυθρά Θάλασσα έχει προγραμματιστεί να ανοίξει πριν από το τέλος του έτους.

Αξιωματούχοι και πηγές της βιομηχανίας έκαναν γνωστό ότι η αμερικανική Exxon Mobil εξέταζε την συμμετοχή της στις έρευνες για τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, ευχόμενη «να αναπαράγει την επιτυχία των αντιπάλων και να ενισχύσει τα αποθέματα της».

Την Αίγυπτο αναμένεται στο μεταξύ να επισκεφθεί τον Ιανουάριο ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, προκειμένου να συζητήσει με τον πρόεδρο της χώρας, Abdel Fattah al-Sisi, την προοπτική νέων γαλλικών επενδύσεων στην χώρα και τα περιθώρια περιφερειακής συνεργασίας, με σκοπό την υπογραφή μίας σειράς διμερών συμφωνιών.

To Ισραήλ θα ξεκινήσει τέλος το επόμενο διάστημα – με στόχο το πρώτο εξάμηνο του 2019- τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Αίγυπτο μέσω του παναραβικού αγωγού φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Delek Drilling, Yossi Abu, δεν θα αξιοποιηθεί τελικά ο αγωγός φυσικού αερίου Arish–Ashkelon, για την εξαγωγή των ποσοτήτων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Tamar και Leviathan στην Αίγυπτο, παρά μόνο σε δεύτερο χρόνο.

«Υπάρχει χώρος για όλους. Η οικονομία της Αιγύπτου έχει μετατραπεί στην “μητέρα” της περιφερειακής αγοράς», δήλωσε ο ίδιος.

Μην ξεχνάμε ότι εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Αιγύπτου έχει ανακαλυφθεί το γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου Zohr, με τις πρόσφατες ενδείξεις να υποδηλώνουν ότι ενδέχεται το υπέδαφος να φιλοξενεί και δεύτερο, ανάλογης σπουδαιότητας, κοίτασμα./IBNA