Ανατολική Μεσόγειος: Μήπως η Ρωσία θα είναι η μόνη σίγουρα κερδισμένη;

Ανατολική Μεσόγειος: Μήπως η Ρωσία θα είναι η μόνη σίγουρα κερδισμένη;

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις πλούσιων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου έχουν προσφέρει χαμόγελα τόσο στις χώρες της περιοχής, στην Κύπρο, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, όσο στην Ευρώπη, η οποία διακαώς αναζητά τρόπους απεξάρτησης της από το ρώσικο φυσικό αέριο.

Η ανακάλυψη ιδιαιτέρως των κοιτασμάτων «Λεβιάθαν», εντός της ισραηλινής ΑΟΖ και «Zohr», εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ, έχουν αποτελέσει την αφορμή για την επαναχάραξη της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής και την εκπόνηση φιλόδοξων σχεδιασμών για την εξαγωγή αυτών των πολύτιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Παρότι όμως η Ευρώπη δαιμονοποιεί το ρώσικο φυσικό αέριο (παραβλέπουμε την υποκρισία σε ότι αφορά την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream), η Μόσχα φαίνεται πως θα έχει τον τελευταίο λόγο στην Ανατολική Μεσόγειο…

Και αυτό διότι η ρωσική Rosneft είναι εκείνη η οποία με την συμφωνία που «έκλεισε» με την ιταλική ΕΝΙ τον περασμένο χρόνο απέκτησε τον έλεγχο του 30% του κοιτάσματος Zohr στην Αίγυπτο, έναντι 1, 125 δις. δολαρίων!

Σε ανακοίνωση της η Rosneft σημειώνει ότι «η συμμετοχή μας στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Zohr θα ενισχύσει την θέση της εταιρείας σε στρατηγικής σημασίας αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής», ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Igor Sechin, είχε δηλώσει ότι «με την συμφωνία για την συμμετοχή μας στην σύμβαση παραχώρησης για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Zohr, η Rosneft ανεβαίνει επίπεδο, ενώ δίνεται η ευκαιρία στην εταιρεία να ενισχύσει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μας με την Αίγυπτο».

Σημερινό δημοσίευμα στους FT, αναφερόμενο στις επιπτώσεις των ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυρώσεων επί της ρωσικής οικονομίας, επισημαίνει ότι «η Ρωσία βρήκε νέους τρόπους και νέους φίλους» προκειμένου να ανταπεξέλθει στις πιέσεις που υφίσταται η χώρα.

Η ενίσχυση των δεσμών με την Σαουδική Αραβία και της συνεργασίας της με την Saudi Aramco για παράδειγμα, όπως σημειώνεται, έχει δώσει την δυνατότητα στην Μόσχα να αναπληρώσει το κενό που προέκυψε στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από την απόσυρση της αμερικανικής τεχνογνωσίας.

«Σε όσους εισηγήθηκαν κυρώσεις που είναι παράνομες κατά τους διεθνείς κανόνες και σκοπό έχουν να περιορίσουν την ανάπτυξη της χώρας μας απαντώ πως ότι προσπαθήσατε να αποφύγετε μέσω αυτής της πολιτικής έχει ήδη συμβεί. Κανένας δεν έχει καταφέρει να περιορίσει την Ρωσία» τόνισε προ ενός μηνός ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την ίδια ώρα, η ισραηλινή κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ρωσικό Τύπο, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ρωσία με αφορμή την πρόθεση της ρωσικής Novatek, σε συνεργασία με την γαλλική Total και την ιταλική ΕΝΙ, να αναλάβει την διενέργεια διερευνητικών γεωτρήσεων για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο πεδίο 9 στην θαλάσσια περιοχή του Λιβάνου, την κυριότητα του οποίου όμως αμφισβητεί το Ισραήλ.

«Για λανθασμένη επιλογή» κάνει λόγο το Ισραήλ, την στιγμή που «η ρωσική πλευρά είναι ενήμερη για όλες τις παραμέτρους του ζητήματος», όπως τονίζει ο Ισραηλινός πρέσβης στην Μόσχα, Gary Koren.

Σε κάθε περίπτωση, με την στήριξη της Μόσχας, στο «κυνήγι» φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπαίνει προσεχώς και ο Λίβανος…/ IBNA