Ανατολική Μεσόγειος / Κύπρος, Αίγυπτος, Λίβανος και Ισραήλ: Όλοι ψάχνουν για φυσικό αέριο!

Ανατολική Μεσόγειος / Κύπρος, Αίγυπτος, Λίβανος και Ισραήλ: Όλοι ψάχνουν για φυσικό αέριο!

Ιδιαιτέρως έντονη είναι η κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Και δεν πρόκειται για την ανοιχτή πρόκληση εκ μέρους της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω της παρουσίας και δραστηριότητας της ιταλικής ΕΝΙ στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Απάντηση έλαβε η Άγκυρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία την εγκαλεί προκειμένου να απέχει από «προστριβές, απειλές ή ενέργειες έναντι ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε.» που διαταράσσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Σε πλήρη εγρήγορση, προκειμένου να λάβουν μέρος στο «παιχνίδι», βρίσκονται τόσο η Αίγυπτος, όσο και ο Λίβανος

Η βρετανική ΒΡ ανακοίνωσε χθες, 12 Φεβρουαρίου, πως ξεκινά έξι μήνες νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό της την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου κοιτάσματος Atoll, στα ανοιχτά της Αιγύπτου, ενός κοιτάσματος που η δυναμικότητα μπορεί να φθάσει τα 300 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα. Οι ποσότητες αυτές, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, απορροφώνται απευθείας από την εγχώρια αγορά.

«Η μακρόχρονη συνεργασία μας με τις αρχές της Αιγύπτου μας επέτρεψαν να είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε την εκμετάλλευση του κοιτάσματος μόλις 33 μήνες μετά την ανακάλυψη του. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει την δέσμευση μας να βοηθήσουμε την Αίγυπτο να αξιοποιήσει τα αποθέματα υδρογονανθράκων που διαθέτει και να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Bob Dudley.

Η BP έκανε γνωστή την ανακάλυψη του κοιτάσματος Atoll τον Μάρτιο του 2015. Τα αποθέματα του εν λόγω κοιτάσματος εκτιμώνται στο 1,5 τρις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται περαιτέρω έρευνες στο σημείο αυτό.

Η ανακάλυψη στο μεταξύ του πολλά υποσχόμενου κοιτάσματος φυσικού αερίου Zohr, επίσης, στα ανοιχτά της Αιγύπτου, από την ΕΝΙ και την ΒΡ, προσελκύει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, με άλλες μικρότερης εμβέλειας εταιρείας, όπως η γερμανική DEA να επιθυμούν να διευρύνουν την δραστηριότητα τους στην περιοχή, προχωρώντας σε νέες επενδύσεις.

Την ίδια ώρα, στον Λίβανο, η ανοιχτή πρόσκληση και ο πρώτος γύρος αδειοδότησης υδρογονανθράκων που προκηρύχτηκε ακριβώς πριν από ένα χρόνο, τον Ιανουάριο του 2017, φαίνεται πως έφερε αποτελέσματα. Η κοινοπραξία που ηγείται η γαλλική Total και συναποτελείται από την ΕΝΙ και την ρωσική Novatek υπέγραψαν με την κυβέρνηση της χώρας συμφωνίες για την πραγματοποίηση διερευνητικών γεωτρήσεων και στην συνέχεια παραγωγής υδρογονανθράκων στα οικόπεδα 4 και 9 στην θαλάσσια περιοχή του Λιβάνου.

«Ιστορικός παίκτης στην ενεργειακή αγορά του Λιβάνου, η Total είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως ενισχύσει την παρουσία της στον τομέα της Έρευνας και Παραγωγής υδρογονανθράκων. Οι συμφωνίες αυτές εντάσσονται στην στρατηγική της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται στην Μεσόγειο» δήλωσε στις 9 Φεβρουαρίου ο διευθυντής της Total, αρμόδιος για την Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική, Stéphane Michel.

Προτεραιότητα της κοινοπραξίας είναι να ξεκινήσουν οι πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις στο πεδίο 4 μέσα στο 2019. Όσον αφορά στο πεδίο 9, όπως επισημαίνεται, «η Total και οι συνεργάτες της έχουν πλήρη γνώση της αντιδικίας που υπάρχει με το Ισραήλ ως προς την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων. Η ζώνη όμως αυτή αντιστοιχεί σε ένα πολύ μικρό μέρος του πεδίου, μόλις στο 8%. Η κοινοπραξία ωστόσο επιβεβαιώνει πως θα σεβαστεί τα σημεία που θεωρούνται αμφιλεγόμενα».

Την «όρεξη» έχει ανοίξει το κοίτασμα φυσικού αερίου Zohr στα ανοιχτά της Αιγύπτου που εκμεταλλεύεται η ΕΝΙ και το οποίο χαρακτηρίζει ως «το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Μεσόγειο», ικανό να δώσει έως 850 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Piattaforma Barbara C

«Η αξιοποίηση του κοιτάσματος Zohr είναι αποτέλεσμα της ικανότητας, της καινοτομίας και της επιμονής μας να συνεχίσουμε. Η ανακάλυψη αυτή θα αλλάξει τα δεδομένα στην Αίγυπτο, επιτρέποντας από την μία μεριά η χώρα να γίνει αυτάρκης και μετατρέποντας της από την άλλη πλευρά μελλοντικά σε χώρα εξαγωγέα υδρογονανθράκων» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Claudio Descalzi.

Αλλά και η πολύ πρόσφατη επιβεβαίωση της ΕΝΙ ότι και η Καλυψώ, το οικόπεδο 6, στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί εν δυνάμει να αποδειχθεί εξίσου προσοδοφόρο. Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε τα αποτελέσματα των νέων διερευνητικών γεωτρήσεων./ΙΒΝΑ