Ανατολική Μεσόγειος: Διεθνής διαιτησία για την «Αφροδίτη»

Ανατολική Μεσόγειος: Διεθνής διαιτησία για την «Αφροδίτη»

Στην λύση της διεθνούς διαιτησίας αναμένεται να καταφύγουν η Κύπρος και το Ισραήλ προκειμένου να δώσουν τέλος στην επταετή διαφορά τους αναφορικά με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Στις 8 Μαΐου έχει προγραμματιστεί συνάντηση των δύο πλευρών στην Λευκωσία, με την συμμετοχή όμως και της Ελλάδας, με σκοπό, μεταξύ όλων των άλλων, να συζητηθεί και το σχέδιο υλοποίησης του αγωγού East Med, ο οποίος αναμένεται να μεταφέρει το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.

Το 2010, η Κύπρος και το Ισραήλ συνυπέγραψαν την συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της κάθε χώρας, με σκοπό στην συνέχεια η συμφωνία αυτή να συμπληρωθεί και ενισχυθεί με την υπογραφή μίας δεύτερης σύμβασης που θα προέβλεπε τον τρόπο συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εκείνων που «πατούν» και στις δύο πλευρές των θαλασσίων συνόρων.

Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη…

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ισραηλινή εφημερίδα Globes, το Ισραήλ διεκδικεί 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τα 100 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, της «Αφροδίτης», καθότι το εν λόγω κοίτασμα αποτελεί, από γεωλογική άποψη, συνέχεια του πεδίου Yishai, εντός της ισραηλινής ΑΟΖ.

«Οι διαπραγματεύσεις, δυστυχώς, βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια. Πρόσφατα όμως καταλήξαμε σε συμφωνία με την Κύπρο, η οποία μας φαίνεται πολύ λογική. Με βάση τα στοιχεία που θα καταθέσουν οι δύο πλευρές, η διεθνής διαιτησία θα κρίνει με ποιον τρόπο θα αποδοθούν τα ποσοστά. Το κράτος του Ισραήλ δεν θα εγκαταλείψει το μερίδιο του και δεν θα παραιτηθεί από τα πιθανά έσοδα του, όσο μικρά και εάν είναι αυτά» φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, Yuval Steinitz, για να προσθέσει ότι για τα οικονομικά συμφέροντα του Ισραήλ «η εν λόγω συμφωνία είναι σημαντική διότι με τον τρόπο αυτό θα επιταχυνθεί η κατασκευή του αγωγού East Med, αλλά και οι εξαγωγές προς την Αίγυπτο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η όποια απόφαση θα πρέπει να επικυρωθεί από τις δύο κυβερνήσεις, ενώ όπως διευκρίνισε «θα δώσουμε την δυνατότητα πρώτα στις εμπλεκόμενες εταιρείες να συζητήσουν και εάν δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν, τότε θα ακολουθήσει η διαδικασία της διαιτησίας εντός των επόμενων μηνών».

Το ζήτημα της υλοποίησης του αγωγού East Med στο μεταξύ βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα των επαφών που είχε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Abdul Fattah al-Sisi, στην Αλεξάνδρεια, ενώ παράλληλα εκτός από τον εν λόγω υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται και για την πορεία της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Κύπρο και εν συνεχεία με την Ελλάδα, εν προκειμένω δηλαδή για το σχέδιο «EuroAfrica Interconnector».

Εν όψει της τριμερούς συνάντησης, με την συμμετοχή των προέδρων, Νίκου Αναστασιάδη και Benjamin Netanyahu, και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Λευκωσία στις 8 Μαΐου, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ότι η συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας, με αιχμή του δόρατος την δέσμευση της κάθε πλευράς για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου EastMed…. / IBNA