Αναστασιάδης: Η ασφάλεια της ΕΕ είναι αλληλένδετη με την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια

Αναστασιάδης: Η ασφάλεια της ΕΕ είναι αλληλένδετη με την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια

Η ΕΕ είναι ο μόνος αξιόπιστος εταίρος που εγγυάται την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών της Ένωσης, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Στην Παρέμβαση του κατά τις εργασίες της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «όλοι συμφωνούμε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν γεωγραφικά, ιστορικά και πολιτιστικά στην Ευρώπη. Το μέλλον τους επομένως δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκό και η σημερινή Σύνοδος αποτελεί επαναβεβαίωση αυτού του δεδομένου. Για αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τον φίλο Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας για την πρωτοβουλία αυτής της Συνόδου.

Η πρόκληση για την ΕΕ είναι να πείσει τους ίδιους τους πολίτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ότι οι χώρες της ΕΕ επιθυμούν να τους καλωσορίσουν στους κόλπους της, και ότι οι θυσίες που συνεπάγονται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν δεν θα είναι χωρίς αντίκρισμα.

Ένα από τα σημαντικά θέματα είναι μια δράση της ΕΕ και που αφορά την ενίσχυση της συνδεσιμότητας, σε όλες τις διαστάσεις της, τόσο εντός των Δυτικών Βαλκανίων όσο και με την ΕΕ. Ως νησιωτικό κράτος, κατανοούμε πλήρως, συμμεριζόμαστε και υποστηρίζουμε τη σημασία δημιουργίας ενός ισχυρού δικτύου διασυνδέσεων και δυνατοτήτων στους τομείς κλειδιά των μεταφορών, της ενέργειας, και στον ψηφιακό, οικονομικό και ανθρώπινο τομέα.

Η συνδεσιμότητα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ασφάλειας και πολιτικής σταθερότητας της περιοχής, καθώς και για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας.

Θεωρώ αυτονόητο και αποδεκτό από όλους μας πως η γεωγραφία των Δυτικών Βαλκανίων, μιας περιοχής με την οποία μοιράζονται χερσαία σύνορα πέντε από τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθιστά την έννοια της ασφάλειας της ΕΕ αλληλένδετη με την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια».

Πρόσθεσε ότι «πέραν των πολύ συγκεκριμένων και εξαιρετικά σοβαρών θεμάτων, όπως η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και άλλα, θα ήθελα να κάνω αναφορά στο ζήτημα της διογκούμενης – πολλές φορές διαπιστώνουμε να είναι και ενορχηστρωμένη – διείσδυσης τρίτων χωρών στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και για τον τρόπο που επηρεάζει ή ενδεχόμενα να επηρεάζει αυτό το φαινόμενο και την ίδια την Ευρώπη».

Σημείωσε ότι «παρακολουθούμε με ανησυχία – και οφείλουμε να συζητήσουμε τον ρόλο που επιχειρούν να διαδραματίσουν κάποια κράτη, όπως, ιδιαίτερα, η Τουρκία, και τον βαθμό που ο ρόλος αυτός μπορεί να δράσει αποσταθεροποιητικά για τα Δυτικά Βαλκάνια και ευρύτερα», αναφέροντας ότι με πρόσχημα την προστασία μειονοτήτων στην πραγματικότητα απειλούν τη σταθερότητα στην περιοχή.

Τέλος ανέφερε ότι «η ΕΕ είναι ο μόνος αξιόπιστος εταίρος που εγγυάται την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών μας. Καμιά τρίτη δύναμη δεν μπορεί να εξασφαλίσει ένα ελπιδοφόρο αύριο για την ευρύτερη περιοχή και αυτό το γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά», είπε ο Πρόεδρος σημειώνοντας ότι μέσα από τις δράσεις της η ΕΕ πρέπει να δει πώς αποτρέπει τη δυνατότητα παρεμβάσεων από τρίτους./ΙΒΝΑ