Αναπτυξιακό Σχέδιο: Συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών

Αναπτυξιακό Σχέδιο: Συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών

Συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών επιτεύχθηκε για το Αναπτυξιακό Σχέδιο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές τού «IBNA», κάτι το φέρνει μετά τις 20 Αυγούστου τόσο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας όσο και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι θεσμοί ενέκριναν και τυπικά το ελληνικής εμπνεύσεως σχέδιο, την προηγούμενη Παρασκευή, οπότε η κυβέρνηση σκοπεύει να αποστείλει στη Βουλή το συγκεκριμένο κείμενο μετά το πέρας της τεχνικής συμφωνίας για την τέταρτη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Eurogroup της 24ης Μαίου.

Αντεγκλήσεις ΔΝΤ-Γερμανίας για το χρέος

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ (IMF. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το Βερολίνο διατηρεί την ακαμψία του ως προς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ζητεί τη σύνδεσή του με τα προαπαιτούμενα. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο επικεφαλής του ευρωπαικού τμήματος του ΔΝΤ Poul Tomsen έχει διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος, καθώς θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 24 Μαίου, το πολύ 1η Ιουνίου, ούτως ώστε να είναι σε θέση το Ταμείο να δώσει την έγκρισή του για το ελληνικό πρόγραμμα. Πάντως, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μεταξύ όλων των πλευρών, ούτως ώστε να επιτευχθεί λύση η οποία να εμπλέκει όλες τις πλευρές, με το ορόσημο να είναι η 21η Ιουνίου, ειδάλλως η 12η Ιουλίου (οπότε είναι το επόμενο Eurogroup).

Άλλωστε, χθες υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ των σημαντικότερων «παικτών», στο πλαίσιο του EWG, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς στις Βρυξέλλες βρέθηκε και ο  Poul Thomsen. Η πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ Βερολίνου-Ουάσινγκτον για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι μικρή, ενώ η στάση του Βερολίνου έχει σκληρύνει σε ο, τι αφορά τις προϋποθέσεις που θα συνδεθούν με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει περίπτωση η συμφωνία αυτή να μετατεθεί χρονικά.

Προαπαιτούμενα

Βάσει των ανωτέρω, το βάρος της διαπραγμάτευσης εμπίπτει στην ολοκλήρωση των 88 προαπαιτουμένων από την ελληνική πλευρά, την ώρα που ξεκινούν αύριο Τετάρτη οι συναντήσεις των επικεφαλής των θεσμών με τους Έλληνες υπουργούς στο γνωστό ξενοδοχείο, για έναν τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι είναι εφικτή η τεχνική συμφωνία μέχρι τις 24 Μαίου, ενώ ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των προαπαιτουμένων. Το τελευταίο αφαιρεί, τρόπον τινά, την επιχειρηματολογία της Γερμανίας για σύνδεση προαπαιτουμένων με την επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους…. / IBNA