Αναποφάσιστη η Ρωσία για τον Turkish Stream

Αναποφάσιστη η Ρωσία για τον Turkish Stream

Υπό σκέψη παραμένει η Μόσχα όσον αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream και την οριστική χάραξη της διαδρομής του έργου.

Η Μόσχα φαίνεται πως δεν έχει καταλήξει ακόμη στο αν ο εν λόγω αγωγός θα συνεχίσει την πορεία του προς την Ελλάδα ή την Βουλγαρία.

Και τούτο διότι όπως αποκάλυψε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Dmitry Medvedev, δεν εξαρτάται μόνο από την Μόσχα αλλά και από τους συνομιλητές της, δηλαδή την Αθήνα και την Σόφια.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, η Μόσχα εξετάζει όλες τις πιθανές εκδοχές.

Στην Σόφια βρίσκεται, ωστόσο, ο Dmitry Medvedev και αντικείμενο της επίσκεψης του στην Βουλγαρία είναι ακριβώς η οριστική όδευση του αγωγού Turkish Stream.

“Την τελική απόφαση θα την λάβουμε από κοινού, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Η επιλογή ανάμεσα σε όλες τις πιθανές λύσεις που αφορούν την όδευση του αγωγού Turkish Stream θα εξαρτηθεί, κατά κύριο λόγο, από τον βαθμό ετοιμότητας και προόδου των υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου” δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι η ρωσική Gazprom προορίζει το φυσικό αέριο από το πρώτο σκέλος του αγωγού για την εγχώρια αγορά της Τουρκίας,

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία έχει ξεκινήσει την διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού αναζητώντας την εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου επί βουλγαρικού εδάφους για την υποδοχή του δεύτερου σκέλους του αγωγού Turkish Stream.

Η Μόσχα, κατά δήλωση του Dmitry Medvedev, θέλει να αποφύγει την επανάληψη της περιπέτειας με τον αγωγό South Stream και για τον λόγο αυτό θέλει να διασφαλίσει ότι το έργο θα έχει την πλήρη στήριξη της Ε.Ε. και πως η ρωσική πλευρά θα εξασφαλίσει τις απαραίτητες “εγγυήσεις” από την πλευρά της Ε.Ε./IBNA