Αλέξης Τσίπρας: Σημαντική πρόοδος για το ονοματολογικό, όμως υπάρχει ακόμη απόσταση που πρέπει να διανυθεί

Αλέξης Τσίπρας: Σημαντική πρόοδος για το ονοματολογικό, όμως υπάρχει ακόμη απόσταση που πρέπει να διανυθεί

Σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, διαπίστωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, μετά τις συναντήσεις που είχε χθες και σήμερα στη Σόφια, με τον ομόλογό του της πΓΔ της Μακεδονίας, Zoran Zaev.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί και πρόσθεσε πως στην παρούσα φάση δεν μπορεί να γίνει λόγος για επίτευξη συμφωνίας.

«Με τον ομόλογό μου της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Zoran Zaev, είχαμε πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Άλλωστε είχε επιτευχθεί σημαντική προόδος το  προηγούμενο σαββατοκύριακο στο Σούνιο, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, παρουσία του απεσταλμένου του ΟΗΕ Mathew Nimetz. Ωστόσο είναι αρκετά ακόμη τα ζητήματα, καθώς πρόκειται για μία πολύπλοκη και πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση, που χρήζουν  διευκρίνισης. Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες. Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά χρειάζεται ακόμα απόσταση να διανυθεί. Εξετάζουμε βήμα- βήμα τις λεπτομέριες. Αλλά δεν είμαστε ακόμη σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία.Θα υπάρξουν επόμενα βηματα με στόχο να καταστεί δυνατό να ξαναβρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Νιώθουμε ιστορική ευθύνη αλλά όχι πίεση χρόνου

«Εμείς αισθανόμαστε την πίεσης της ιστορικής ευθύνης όχι όμως την πίεση του χρόνου» απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν πιστεύει ότι η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά των Σκοπίων.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι ακολουθούμε επιθετική τακτική απέναντι στην άλλη πλευρά, ίσα ίσα χωρίς να μετακινούμαστε από τις θέσεις μας διαισθανόμαστε τα προβλήματά τους και προσπαθούμε να βρούμε λύση» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν έχουμε την πίεση της κλεψύδρας του χρόνου που σβήνει. Υπάρχει όμως η ενταξιακή διαδικασία και υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να έχουμε πολύ σύντομα μια εξέλιξη. Μακάρι θετική, αν όχι εδώ είμαστε να οικοδομούμε τις σχέσεις καλής γειτονίας. Είναι καλό που ξεκίνησε αυτή τη η προσπάθεια ακόμα και αν δεν τα καταφέρουμε να καταλήξουμε θετικά μέχρι το τέλος Ιουνίου» σημείωσε.

Θετική εξέλιξη η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Καλοδεχούμενη» χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να υπερασπιστεί όπως ανέφερε την εθνική θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Διαπραγματευόμαστε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν διαφωνίες και μεγαλύτερη ευαισθησία. Υπερασπιζόμαστε τις εθνικές θέσεις όχι τις προσωπικές μας. Σε αυτό το πλαίσιο όπως πάντοτε δηλώνω διαθέσιμος προς ενημέρωση σε όσους το επιθυμούν. Δεν είναι ώρα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.  Όταν υπερασπίζεσαι εθνικές θέσεις έχεις την αίσθηση της ευθύνης ότι δεν εκπροσωπείς μόνο  τις απόψεις σου και την πλειοψηφία που σε στηρίζει αλλά όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση με την Αλβανία

Ο κ.Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, μεταξύ άλλων και της πΓΔ της Μακεδονίας, εφόσον αυτές εκπληρώνουν τα κριτήρια και ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Ιουνίου, θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την έναρξη ή μη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την πΓΔ της Μακεδονίας και την Αλβανία.

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Αλβανία, σχετικά με την επίλυση διμερών θεμάτων, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι αυτές είναι πιο δύσκολες απ΄ ότι οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-  ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν τα ζητήματα των θαλάσσιων συνόρων και των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Πάντως, σημείωσε, ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Τιράνων για τα ανοιχτά αυτά θέματα διεξάγονται ικανοποιητικά και πρόσθεσε πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.