Αισιοδοξία στην Αθήνα για το 1 δισ. ευρώ στις 11 Μαρτίου

Αισιοδοξία στην Αθήνα για το 1 δισ. ευρώ στις 11 Μαρτίου

Στα «χέρια» των θεσμών αναμένεται να βρεθεί σήμερα το συμφωνημένο πλαίσιο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις ελληνικές τράπεζες, αναφορικά με το διάδοχο σχήμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, γνωστού και ως  νόμου Κατσέλη – Σταθάκη.

Με το θέμα των κόκκινων δανείων να αποτελεί τη βασική εκκρεμότητα για τη σύνταξη μιας θετικής έκθεσης από την πλευρά της Κομισιόν , οι θεσμοί φέρονται διατεθειμένοι να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο χρόνου, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος «ατυχήματος» με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ (640 εκατ. ευρώ από ANFAs και SMPs και περίπου 330 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του step-up interest rate margin). Τα κεφάλαια αυτά, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του περυσινού Ιουνίου, «θα αρχίσουν να μεταφέρονται στην Ελλάδα σε εξαμηνιαία βάση τον Δεκέμβριο και τον Ιούνιο, ξεκινώντας από το 2018 ως τον Ιούνιο του 2022, μέσω του ξεχωριστού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή για τη χρηματοδότηση άλλων συμφωνημένων επενδύσεων».

Στις 27 Φεβρουαρίου η έκθεση της Κομισιόν θα δοθεί στη δημοσιότητα αλλά εάν έως τότε δεν έχουν κλείσει όλες οι ανοιχτές εκκρεμότητες των 16 προαπαιτούμενων, θα υπάρξει ανοχή έως και το παρά πέντε της συνεδρίασης του Eurogroup στις 11 Μαρτίου. Αν έως και την τελευταία ώρα παραμένουν εκκρεμότητες, το πιθανότερο θεωρείται να μετατεθεί η συζήτηση για τη δόση στο Eurogroup του Απριλίου. Ωστόσο, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να χρειαστεί κάτι τέτοιο.

Εκκρεμότητες και προοπτικές αναμένεται να συζητηθούν σε επαφές με την ελληνική κυβέρνηση την ερχόμενη Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, κατά τη νέα επίσκεψη του κοινοτικού επιτρόπου Pierre Moscovici. Ο επίτροπος επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο Forum των Δελφών, αλλά πριν το συνέδριο αναμένεται να έχει επαφές στην Αθήνα.

Αισιόδοξος πάντως εμφανίστηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα «Εξακολουθεί να υπάρχει κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει προκειμένου να περάσει η νομοθεσία που έχει ήδη συμφωνηθεί μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Η έκθεση θα είναι ευνοϊκή, θα λέει πως τα έχουμε κάνει όλα αυτά. Υπάρχουν ένα δυο πράγματα που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, όμως είναι συμφωνημένη νομοθέτηση άρα πρόκειται για τυπικότητα μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου»./IBNA