Αθήνα: Ψηφίζεται αύριο ο πρώτος προϋπολογισμός μετά την λήξη των προγραμμάτων

Αθήνα: Ψηφίζεται αύριο ο πρώτος προϋπολογισμός μετά την λήξη των προγραμμάτων

Στην τελική ευθεία μπαίνει η συζήτηση για τον Ελληνικό προϋπολογισμό που ψηφίζεται αύριο στο κοινοβούλιο. Ο πρώτος προϋπολογισμός μετά την έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής αποτελεί για την Ελληνική κυβέρνηση ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να εδραιωθεί η μετάβαση στη νέα “μεταμνημονιακή” περίοδο-όπως την αποκαλούν στην Αθήνα.

Έτσι, μετά από ένα τριήμερο έντονης πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης -με αφορμή το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και την πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκη- Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα διασταυρώσουν ξανά τα ξίφη τους στην αίθουσα του κοινοβουλίου. Οικονομία, Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τα ζητήματα ασφάλειας, μετά την σημερινή τρομοκρατική επίθεση στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό “ΣΚΑΙ” φτιάχνουν  την ατζέντα.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Σε μια ψηφοφορία που παραδοσιακά παίρνει τον χαρακτήρα “ψήφου εμπιστοσύνης”, η κυβέρνηση θα μετρήσει δυνάμεις εν όψει των ερχόμενων κρίσιμων μηνών και των πολλαπλών εκλογών του 2019. Σημειώνεται ότι τουλάχιστον ένας βουλευτής προερχόμενος από το κόμμα της “Ένωσης Κεντρώων” έχει ξεκαθαρίσει πως θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό απέναντι στην κεντρική γραμμή του κόμματος του.

Ταυτόχρονα δίνεται ξανά η δυνατότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης καθώς συμπληρώνονται έξι μήνες από την προηγούμενη χρήση της, όπως προβλέπεται στο σύνταγμα. Πρόκειται για ένα “όπλο” που  η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να χρησιμοποιήσει ξανά, κάτι που πιθανότατα θα συμβεί με αφορμή την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Προτεραιότητα το ιδιωτικό χρέος για την Αθήνα

Την ώρα που  οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο συνεχίζουν να αποτελούν “πονοκέφαλο”- αυξήθηκαν κατά 966 εκ. ευρώ τον Οκτώβριο- η κυβέρνηση θέτει το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους σε πρώτη προτεραιότητα. Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομίας Γ. Δραγασάκης έως το τέλος του χρόνου θα υπάρξει τροπολογία για παράταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η οποία θα συνοδευτεί από περαιτέρω απλούστευση και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του. Στόχος της Αθήνας είναι αυτή η προστασία να επεκταθεί και στην πρώτη κατοικία επαγγελματιών, να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και να συνοδευτεί από μια ευρύτερη πολιτική στέγασης./IBNA