Αθήνα και Βρυξέλλες κάθονται ξανά στο ίδιο τραπέζι

Αθήνα και Βρυξέλλες κάθονται ξανά στο ίδιο τραπέζι

Αύριο Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών με αφορμή τη δεύτερη έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να προχωρήσει σε μια σειρά από θετικά μέτρα μέσα στο επόμενο διάστημα, με βασικότερα εξ αυτών την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη νέα ρύθμιση – ανάσα 120 δόσεων για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, αλλά και τη συνέχιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Από εκεί και πέρα, μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να επιστραφούν στη χώρα μας περί τα 750 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο συμφωνίας του χρέους και αφορούν κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Η τελική απόφαση για το ζήτημα αυτό αναμένεται να ληφθεί από την Κομισιόν στις 27 Φεβρουαρίου.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα έως την Παρασκευή, ενώ αύριο, μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από τη συνεδρίαση του Eurogroup – η οποία δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα -, έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η απόφαση

Η απόφαση της Κομισιόν αναμένεται επισήμως στις 27 Φεβρουαρίου, όταν οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα δοθεί στη δημοσιότητα μια ακόμα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία θα διαπιστώνεται η ύπαρξη ανισορροπιών στην ελληνική οικονομία, με την απαίτηση λήψης διορθωτικών μέτρων. Οι ανισορροπίες αυτές εντοπίζονται κυρίως στο μέτωπο της ανεργίας, του υψηλού δημόσιου χρέους αλλά και στο μέτωπο του ιδιωτικού χρέους υπό το βάρος των κόκκινων τραπεζικών δανείων.

«Κόκκινα» δάνεια

Στο θέμα των τραπεζών, οι ρυθμοί επίλυσης του προβλήματος φαίνεται να ανεβαίνουν. Κυβερνητική πηγή εκτιμά ότι το μετέπειτα μοντέλο Κατσέλη θα έχει «κλειδώσει» έως το τέλος Φεβρουαρίου και δεν θα χρειαστεί παράταση. Την ερχόμενη Πέμπτη άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αλλά και της ΤτΕ αναμένεται να συζητήσουν με τον SSM το ελληνικό ζήτημα.

Οι διαθέσεις των θεσμών αναμένονται την ερχόμενη Παρασκευή. Με την ολοκλήρωση των συζητήσεων στην Αθήνα, το ΔΝΤ έχει ήδη κάνει γνωστό πως θα εκδώσει ένα αναλυτικό κείμενο πρώτων παρατηρήσεων, το οποίο ωστόσο δεν επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα, ενώ ανακοίνωση αναμένεται και από την πλευρά της Κομισιόν./ΙΒΝΑ