Έτοιμο το Αζερμπαϊτζάν να συμπεριλάβει τα Βαλκάνια στον Νότιο Διάδρομο

Έτοιμο το Αζερμπαϊτζάν να συμπεριλάβει τα Βαλκάνια στον Νότιο Διάδρομο

Την φιλοδοξία ο «Νότιος Διάδρομος» να συμπεριλάβει τις χώρες των Βαλκανίων εξέφρασε σε συνέντευξη του στο ειδησεογραφικό δίκτυο Trend ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Parviz Shahbazov, επισημαίνοντας ότι με την συμμετοχή του Τουρκμενιστάν αυξάνεται η δυνατότητα κάλυψης των ενεργειακών αναγκών των χωρών της ΝΑ Ευρώπης.

«Ο Νότιος Διάδρομος με την συμμετοχή νέων χωρών παραγωγών υδρογονανθράκων, την εμφάνιση νέων υποψήφιων χωρών να φιλοξενήσουν ενεργειακές υποδομές και το ενδιαφέρον νέων καταναλωτών έχει την δυνατότητα να επεκταθεί στην ΝΑ Ευρώπη, ιδίως στα Βαλκάνια» δήλωσε ο Parviz Shahbazov, συμπληρώνοντας ότι «φέτος ολοκληρώνονται οι εργασίες που αφορούν στην αναβάθμιση της δεύτερης φάσης εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Shah Deniz, στην Κασπία Θάλασσα, και στον αγωγό Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), γεγονός που επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον».

Οι τοποθετήσεις στο μεταξύ των εκπροσώπων του Τουρκμενιστάν και της Ρουμανίας, σύμφωνα με τον ίδιο, επιβεβαιώνουν αυτή την προοπτική.

Ο ρόλος κλειδί του αγωγού IGB

«Σημαντική παράμετρο» για την υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, αποτελεί η ολοκλήρωση του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB (Gas Interconnector Greece –Bulgaria), καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για την ενεργειακή αναβάθμιση των Βαλκανίων.

Δεν είναι όμως ο IGΒ μόνο, είναι και ο ΙΑΡ

Προ ενός μηνός η κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων του Αζερμπαϊτζάν κατέληξε σε συμφωνία με την «ομόλογη» της Albgaz, στην Αλβανία, η οποία προβλέπει την σύνδεση του αγωγού ΙΑΡ (Ionian-Adriatic Pipeline) με τον Νότιο Διάδρομο και την «ένταξη» στην συνέχεια του Μαυροβουνίου και της Κροατίας στον ευρύτερο σχεδιασμό διανομής του αζέρικου φυσικού αερίου στα Βαλκάνια.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση των εκπροσώπων του Αζερμπαϊτζάν με εκείνων των χωρών των Βαλκανίων στην Αθήνα στις 30 Μαΐου με αφορμή την διεξαγωγή του συνεδρίου Balkans & Black Sea Cooperation Forum.

Ο Νότιος Διάδρομος είναι ένα έργο που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς αναμένεται να συμβάλει στην διασφάλιση εναλλακτικών ως προς την Ρωσία πηγών ενέργειας και συγκεκριμένα στην εισαγωγή ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τις χώρες της Κασπίας για την κάλυψη της ευρωπαϊκής ενεργειακής βιομηχανίας.

Βέβαια το Αζερμπαϊτζάν φαίνεται πως δεν κοιτάζει μόνο προς την Δύση.

Προτεραιότητα αποτελεί παράλληλα η υλοποίηση ενός άλλου διαδρόμου, εκείνου που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με το Ιράν και την Γεωργία, δίνοντας βάση στην ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών…. / IBNA