Έρχεται το πρώτο φορτίο αμερικανικού LNG στην Ελλάδα

Έρχεται το πρώτο φορτίο αμερικανικού LNG στην Ελλάδα

Πριν «κλείσει» το 2018 αναμένεται να εκφορτωθεί το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ στην καινούργια δεξαμενή του ΔΕΣΦΑ στην Ρεβυθούσα.

Σημειώνεται ότι η έναρξη της λειτουργίας της νέας αυτής εγκατάστασης έγινε πρόσφατα.

Ειδικότερα, πρόκειται για το πρώτο φορτίο που εισάγεται από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, «επισφραγίζοντας – όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση- τις αμοιβαίες προσπάθειες των δύο κρατών για στενότερη συνεργασία στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου».

Το φυσικό αέριο καλείται να παίξει μεταβατικό ρόλο στην διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ενεργειακού μείγματος και μέχρι η παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να προσεγγίσει τα υψηλά επίπεδα που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ και της αμερικανικής εταιρείας CHENIERE, η παράδοση 150.000 m 3  (ή 1.000.000 ΜWh) spot φορτίου LNG θα γίνει στις 29 Δεκεμβρίου.

Η χρήση του υγροποιημένου φυσικού αερίου βαίνει αυξανόμενη παγκοσμίως, ευνοούμενη από την αύξηση της προσφοράς μέσω πρόσθετων εξαγωγών LNG από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ αλλά και την πτωτική τάση των τιμών στην spot αγορά.

Η ΔΕΠΑ είναι ο κύριος εισαγωγέας LNG στην Ελλάδα και ο στρατηγικός στόχος της επιχείρησης είναι να συνεχίσει να εξασφαλίζει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές, από αξιόπιστες και διαφοροποιημένες πηγές, μεγιστοποιώντας την ασφάλεια εφοδιασμού.

Η ΔΕΠΑ έχει υπογράψει μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου με την ρωσική Gazprom, την τουρκική BOTAS, και την αλγερινή Sonatrach.

Σχέδιο για την ανάπτυξη υποδομών LNG υπάρχει τέλος σε νησιά του Αιγαίου, όπως έχει προαναγγείλει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Δημήτρης Τζώρτζης, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην Λήμνο, την Λέσβο, την Σάμο, την Χίο, την Ρόδο και την Κρήτη./IBNA