Έρχεται ο «Bulgarian Stream»;

Έρχεται ο «Bulgarian Stream»;

Αναταράξεις προκαλεί η δήλωση του προέδρου της Βουλγαρίας, Rumen Radev, όπως καταγράφεται από την εφημερίδα Kommersant.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο η Βουλγαρία, όσο και η Ρωσία μόνο οφέλη θα αποκομίσουν από την ανάσταση του απορριφθέντος αγωγού South Stream, ο οποίος στόχο είχε να αποτελέσει το αντίβαρο στον αγωγό Nord Stream και να τροφοδοτήσει τα Βαλκάνια και την ΝΑ Ευρώπη ευρύτερα με ρώσικο φυσικό αέριο.

Στην περίπτωση που η αναβίωση του δεν είναι εφικτή, θα μπορούσε κάλλιστα, όπως υποστήριξε, να κατασκευαστεί ένας υποθαλάσσιος αγωγός, υπό την Μαύρη Θάλασσα, ο οποίος θα συνδέσει απ’ευθείας την Ρωσία με την Βουλγαρία, ανεξάρτητα από τον αγωγό Turkish Stream, ο οποίος ήδη συνδέει την Ρωσία με την Τουρκία.

Το δίλημμα της Βουλγαρίας όταν χρειάστηκε να αποχωρήσει από την ομάδα υποστήριξης του αγωγού South Stream το 2014 ήταν μεγάλο, ωστόσο οι πιέσεις από την πλευρά της Ε.Ε. και των ΗΠΑ δεν άφηναν πολλά περιθώρια.

Έχασε όπως και να έχει το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα να αποτελεί η ίδια την πύλη εισόδου στην ΝΑ Ευρώπη, του ρώσικου φυσικού αερίου.

Εάν προσφέρει σήμερα, όμως, ψήφο εμπιστοσύνης στην Μόσχα, σήμερα που η Βουλγαρία έχει την προεδρία της Ε.Ε., έστω μέχρι τα τέλη Ιουνίου, και που προσπαθεί να εναρμονιστεί με τα όσα ορίζει η Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας, ίσως τα προβλήματα που θα αποκτήσει να είναι μάλλον μεγαλύτερα…

Σε κάθε περίπτωση, «η Βουλγαρία – όπως δήλωσε ο Rumen Radev- χρειάζεται άμεσα ποσότητες φυσικού αερίου από την Ρωσία μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Ας ονομάσουμε τον αγωγό “Bulgarian Stream”. Η προσέγγιση αυτή υπαγορεύεται από την κοινή λογική και τις απαιτήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια που είναι το ζητούμενο, και όχι μόνο όσον αφορά στην Βουλγαρία, αλλά και στην Ε.Ε. στο σύνολό της. Τέτοιες φιλοδοξίες δεν διαφέρουν από τις προθέσεις της Γερμανίας να ολοκληρώσει τον αγωγό Nord Stream ΙΙ».

«Αναμφισβήτητα, ο ασφαλέστερος, πιο αξιόπιστος και φθηνότερος τρόπος είναι ο άμεσος τρόπος – όπως πρόσθεσε- ειδικά όταν πρόκειται για προμήθειες φυσικού αερίου από την Ρωσία και αυτή αφορά χώρες όπως την Βουλγαρία, την Σερβία, την Ουγγαρία, την Αυστρία και την Ιταλία».

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ρωσία, την πρώτη έπειτα από δέκα χρόνια.

«Μια τέτοια μακρά απουσία διαλόγου στο ανώτατο επίπεδο δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των λαών μας, οι οποίοι διατηρούν εδώ και αιώνες πνευματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς» δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Kommersant…. / IBNA