Έπεσαν έξω με την Gazprom…

Έπεσαν έξω με την Gazprom…

Όσο η παραγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη φθίνει, τόσο θα ενισχύσει την θέση και την δύναμη της η ρωσική Gazprom.

Το 2018 ήταν μία χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε σημαντική μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κυρίως λόγω της αποδυνάμωσης του πεδίου Groningen στην Ολλανδία, μία από τις κυριότερες εγχώριες πηγές παραγωγής φυσικού αερίου.

Το εν λόγω πεδίο βρίσκεται κοντά στην περιοχή Slochteren, στην επαρχία Groningen, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ολλανδίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου στην Ευρώπη και το δέκατο μεγαλύτερο στον κόσμο, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1959.

Με τα δεδομένα αυτά, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ισχυροποίησε την παρουσία του στην Ε.Ε. και στην Τουρκία, προχωρώντας σε εξαγωγές από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 171.6 δις. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 3,5% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Αναμένοντας την λειτουργία των δύο έργων-«φάρων» της Gazprom, των αγωγών φυσικού αερίου TurkStream and Nord Stream ΙΙ, η εταιρεία προσβλέπει στην εδραίωση της συνεργασίας της με χώρες της Ε.Ε. και της ΝΑ Ευρώπης.

Ο επόμενος στόχος της εταιρείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της, είναι να επεκτείνει την παρουσία της στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, επιτυγχάνοντας την βέλτιστη ισορροπία μεταξύ των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω αγωγών και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητες αποτελούν η κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή στην Βαλτική και το έργο επέκτασης της μονάδας LNG Sakhalin II, καθώς και η κατασκευή ενός σταθμού παραγωγής, αποθήκευσης και επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου κοντά στην μονάδα συμπίεσης Portovaya./IBNA