Έκτακτη Σύνοδος Ισλαμικών κρατών στην Τουρκία

Έκτακτη Σύνοδος Ισλαμικών κρατών στην Τουρκία
Υπό την προεδρία του Προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan θα πραγματοποιηθεί, σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, η έκτακτη σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ – OIC), κατά την οποία θα συζητηθούν τα βήματα που θα γινουν μετά και τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και τις δολοφονίες Παλαιστινίων στη Γάζα.
Τουρκικά Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αναμένεται να αποφασιστούν και μέτρα εναντίον των χωρών που στήριξαν τις ΗΠΑ ή που σκοπεύουν να μεταφέρουν επίσης τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο ανακοινωθέν που θα εκδοθεί από τη σύνοδο,  αναμένεται να δοθούν μηνύματα για αναγνώριση της ανατολικής Ιερουσαλήμ ως υπό κατοχή πρωτεύουσα της Παλαιστίνης, να κινητοποιηθεί άμεσα ο ΟΗΕ, να δοθεί τέλος στην κατοχή Ισραήλ, να ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στο πλαίσιο των αποφάσεων τού 1967. Πάντως, πάρα τις διαρροές, δεν είναι σίγουρο πως θα συμφωνήσουν όλοι οι συμμετέχοντες-μέλη τού Οργανισμού, σε αυτό το πλαίσιο.

Στη συμερινή σύνοδο θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του Ιράν,  ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Abdullah II, ο Εμιίρης του Κουβέιτ, ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, ο Πρόεδρος της Μαυριτανίας, ο Πρόεδρος του Πακιστάν, ο Εμίρης του Κατάρ, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, ο Πρόεδρος του Σουδάν…. / ΙΒΝΑ