Έκλεισε ο κύκλος Hourican στην Τράπεζα Κύπρου

Έκλεισε ο κύκλος Hourican στην Τράπεζα Κύπρου

Έβαλε την οικογένεια και πάλι μπροστά ο Ιρλανδός τραπεζίτης και άνοιξε το χορό της ονοματολογίας για τον αντικαταστάτη του

Κατά την ημερομηνία αποχώρησης του, τον Σεπτέμβριο, θα έχει συμπληρώσει περίπου έξι χρόνια στην θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου του Συγκροτήματος ενώ ήδη καταγράφεται ότι σκοπεύει να επιδιώξει μια νέα επαγγελματική ευκαιρία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Πρώτο θέμα συζήτησης στα τραπεζικά δρώμενα της Κύπρου, η παραίτηση του John Patrick Hourican από τη θέση του Ανώτατου Διευθύνοντα Σύμβουλου στην Τράπεζα Κύπρου, είδηση που έγινε γνωστή παράλληλα σχεδόν με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων εκ μέρους του Συγκροτήματος.

Αναφερόμενος ο ίδιος στα αποτελέσματα τόνισε ιδιαίτερα τα ισχυρά κεφάλαια της τράπεζας με CET1 15,4% και Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας 18.3% αναφέροντας ότι είναι εντυπωσιακά και ότι η τράπεζα βρίσκεται πολύ μπροστά από τις εποπτικές απαιτήσεις για το 2019. Αναφέρθηκε επίσης στη θετική επίδραση της τροποποίησης της νομοθεσίας για την αναβαλλόμενη φορολογία, στη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων στα €4,8 δισ. και στην αναμενόμενη συμβολή του σχεδίου Εστία στην περαιτέρω μείωση αυτού του ποσού. Τόνισε επίσης την πολύ ισχυρή ρευστότητα της τράπεζας στα €4,4 δισ. και το ποσοστό δανείων έναντι καταθέσεων στο 65% σε σχέση με 150% πριν από έξι χρόνια. Είπε επίσης ότι το πρόγραμμα Helix απομένει μόνο να εκτελεστεί.

Θα ψάξουν εκτός;

Το επόμενο, λογικό βήμα για την Τράπεζα Κύπρου είναι η αναζήτηση μέσω Συμβουλευτικού Οίκου του εξωτερικού για πλήρωση της θέσης. Ωστόσο αυτό μένει να φανεί, την ώρα που ξεκίνησαν και οι Οίκοι Αξιολόγησης να αποτιμούν την κατάσταση στην τράπεζα όπως προδιαγράφεται. Συγκεκριμένα, ο Οίκος S&P Ratings εκτιμά πως η αλλαγή δεν θα επηρεάσει την τράπεζα, θα γίνει ομαλά και πως σκοπός πάντα παραμένει η πτώση των ΜΕΔ για το Συγκρότημα.

Το οποίο πρέπει να τονιστεί εδώ, με την αποχώρηση εν πρώτοις του Joseph Ackerman και τώρα του Patrick Hourican αλλάζει «όψη», κάτι που ολοκληρώνεται με τη φημολογούμενη κάθοδο στην Κύπρου του Τάκη Αράπογλου για να αναλάβει τα ηνία. Σε αυτό το πλαίσιο έγκειται και η παραφιλολογία πως θα πρέπει πλέον να περάσει σε κυπριακά χέρια του Συγκρότημα, κάτι που όμως μένει να φανεί στην πράξη.

Ο John Hourican προτάσσει προσωπικούς λόγους για την αποχώρησή του, που έχουν να κάνουν κυρίως όπως λέγεται με το γεγονός πως θέλει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του.  Κάτι που είχε συμβεί και κατά το παρελθόν, εν έτη 2015, όμως τότε είχαν καταγραφεί και πληροφορίες που τον ήθελαν να αντιμετωπίζει προβλήματα με την κυπριακή διοικητική μηχανή. Τα οποία όμως μέσω και σχετικών νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν και είχαν σκοπό τη μείωση των ΜΕΔ, ξεπεράστηκαν.

Κατά την ημερομηνία αποχώρησης του, τον Σεπτέμβριο, θα έχει συμπληρώσει περίπου έξι χρόνια στην θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου του Συγκροτήματος ενώ ήδη καταγράφεται ότι σκοπεύει να επιδιώξει μια νέα επαγγελματική ευκαιρία στο Ηνωμένο Βασίλειο και πιο συγκεκριμένα στην εταιρεία New Day, εταιρεία παροχής πιστώσεων προς καταναλωτές που συνεργάζεται με εταιρείες όπως η Amazon, η Arcadia Group και άλλες./IBNA