Έκκληση Hale για συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου Πρίστινα

Έκκληση Hale για συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου Πρίστινα

Ο Αμερικανός υφυπουργός πολιτικών υποθέσεων David Hale απεύθυνε έκκληση στο Κοσσυφοπέδιο να συνεχιστεί ο διάλογος Βελιγραδίου Πρίστινα.

Ο Hale συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic στο Βελιγράδι. Κατά τη συνάντηση, είπε επίσης ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να απέχουν από προκλήσεις, σύμφωνα με την Πρεσβεία των ΗΠΑ και το δελτίο τύπου της Προεδρίας.

Ο Vucic ανέφερε ότι η πλατφόρμα για το διάλογο, που υιοθετήθηκε από το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου την Πέμπτη, “αποτελούσε ουσιαστικά απόφαση για διακοπή του διαλόγου με το Βελιγράδι”. “Η θέση του Βελιγραδίου θα είναι καθοριστική, σοβαρή, υπεύθυνη και σταθερή”, πρόσθεσε. Η Σερβία “θα λάβει σε σύντομο χρονικό διάστημα αποφάσεις για την μη εκπλήρωση της Συμφωνίας των Βρυξελλών από την Πρίστινα, με την εισαγωγή φόρων (για τα προϊόντα της Σερβίας) και τη διακοπή κάθε είδους διαλόγου με το Βελιγράδι”.

Όπως ανάρτησε η αμερικανική πρεσβεία στον λογαριασμό της στο Twitter, ο Hale κάλεσε την Πρίστινα να ανακαλέσει τους φόρους. “Οι ΗΠΑ κάνουν έκκληση για ανάκληση των φόρων, καθώς και για την παύση των αμοιβαίων προκλήσεων και τη συνέχιση του διαλόγου”, δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης. Η Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τον Hale, θέλει να οικοδομήσει ακόμα ισχυρότερες σχέσεις με τη Σερβία”.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Hale δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα παράσχουν μια «συνταγή» για την επίλυση της διαμάχης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

“Πιστεύουμε ότι η λύση θα πρέπει να εφαρμοστεί τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στη Σερβία και ότι πρέπει μακροπρόθεσμα να συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα”, τόνισε ο Hale σε συνέντευξη του στην καθημερινή εφημερίδα Danas. “Μόνο το Βελιγράδι και η Πρίστινα μπορούν να το επιτύχουν αυτό, μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων που απαιτούνται για την επίτευξη της λύσης. Δεν εναπόκειται στις Ηνωμένες Πολιτείες – ή σε κανέναν άλλο – να υπαγορεύσουν το τελικό αποτέλεσμα. Οι ηγέτες και οι ομάδες τους πρέπει να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να εξετάσουν όλες τις δυνατότητες και να επικοινωνήσουν ειλικρινά και ανοιχτά με τους πολίτες τους. Σε αυτή τη διαδικασία, οι ηγέτες τόσο της Σερβίας όσο και του Κοσσυφοπεδίου έχουν την πλήρη υποστήριξή μας “, δήλωσε ο Hale στη συνέντευξη./IBNA